Tokaj-Hegyalja megúszta: nem lesz szénerőmű Tőketerebesen

Nem épülhet meg a tőketerebesi (trebosovi), a magyar határtól 17 kilométerre tervezett szénerőmű - döntöttek immár jogerősen is a szlovák hatóságok. A káros hatások leginkább hazánkat érintenék, mégpedig a világörökségnek számító Tokaj-hegyalja régiót és a Zemplén területeit.

Ezzel egy 2006 óta fenyegető veszélyforrástól menekült meg Észak-Kelet Magyarország – Olvasható a Greenpeace közleményében. Korábban már több helyi civilszervezet is tiltakozott az építkezés ellen, de sajnos a többszöri fenyegetések után nem mertek tovább kampányolni. Volt olyan aktivista, akinek döglött patkánnyal üzentek a szénerőműben érdekeltek – állítják.

A Greenpeace által végigvitt kampány hatására két körben is megtagadták az engedélyt a szlovák hatóságok, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott.

Nem vizsgálták például, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra, ahol számos nagyon ritka és értékes madárfaj él. A vízvédelem mellett a hulladékkezelés módjával sem foglalkoznak részletesebben. Arra is csak burkolt utalások történtek, hogy a melléktermékekben olyan méreganyagok dúsulnak fel, mint a higany vagy az arzén, melyek egyebek mellett szív- és veseelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhatnak.

Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse leszögezte: nem az erőművek ellen vannak általában. Nem szennyező, hanem megújuló energiákra támaszkodó erőművekre van szükség. A klímaváltozás jelenlegi fokán fel sem merülhet újabb szén vagy ligniterőművek építése.

A megújulók már a mai technikai fejlettségi szintjükön is tökéletes versenytársai a piszkos energiáknak, a kormányzatoknak csupán annyit kell tenniük, hogy elhárítsák előlük az akadályokat és ne támogassák tovább a foszilis energiahordozókat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.