Újabb mentőövet dobnak a tejtermelőknek

A kormány döntése értelmében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 11,44 milliárd forint többlettámogatást biztosít a tejtermelő gazdák megsegítésére – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
A szaktárca közlése szerint a tejtermelők helyzete az utóbbi időszakban globálisan is sokat romlott. A nagy tejtermék-importőrök közül Kína és Oroszország vásárlásai elmaradnak a korábban remélttől, s ezek miatt komoly kínálat feszíti a piacot. Kínában a gazdasági növekedés lassulása és a magas készletszint, míg Oroszország esetében a továbbra is életben lévő, a mezőgazdasági termékekre kivetett embargó jelent gondokat. Mindezek hatására tetemes tételek maradnak az Európai Unió piacán, ami közvetlenül egyre nehezebb helyzetbe hozza a magyar termelőket is.

Czerván György hangsúlyozta, hogy a külkereskedelmi folyamatokon keresztül Magyarországot is súlyosan érinti a nyerstej árának csökkenése. Míg 2014 februárjában a nyerstej termelői ára még nagyjából 109 forint volt literenként, addig jelenleg a nyerstej átvételi ára 75-77 forint literenként – mondta a Nol.hu-nak Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Czerván György elmondta, Magyarország az Európai Uniótól 9,5 millió euró rendkívüli támogatást kap, amit a kormány ugyanennyivel kiegészít. Ez a jelenlegi magyarországi termelési mennyiséggel számolva azt jelenti, hogy egy-egy gazda literenként 3,5-4,5 forint rendkívüli támogatást kap majd.

Ezen ideiglenes rendkívüli támogatáson felüli a kormány most megítélt 11,44 milliárd forintos szubvenciója, amelyből 3,6 milliárd forintot „de minimis" támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatás formájában kapják a gazdák. A forrás kifizetése április közepétől esedékes. Így összességében elmondható hogy 2016 tavaszán mintegy 17 milliárd forintos többlettámogatást kapnak a tejtermelő gazdaságok, a korábban már meglévő tejágazati támogatási jogcímeken felül.

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szavai éreztették mennyire súlyos helyzetben vannak a hazai tejtermelők, hiszen úgy fogalmazott: ezek a pénzek tartják életben az ágazatot. Mint korábban lapunknak is megjegyezte, azonban ez nem mehet így a végtelenségig, ezért muszáj a termelés mielőbb újra nyereségessé tenni.

Ezen felül a most megítélt szubvenció azért is jelentős, mert a piaci folyamatokból az szűrhető le, hogy a már most is mélyen a önköltségi árak alatt lévő felvásárlási árak márciusban 3-5 forinttal ismét süllyednek. Ha pedig ez az árcsökkenés átfutna a "rendszeren", s nem érkezne valamilyen segítség, akkor már nem csak a tejtermelő gazdaságok, de a feldolgozók vagy egyéb beszállítók, például takarmánygyártók is tönkremehetnek.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.