Többletet hozott az április

Csaknem 290 milliárd forinttal javult az államháztartás helyzete áprilisban, jórészt az adó- és járulékbevételek emelkedésének köszönhetően. A költségvetés hiánya az éves előirányzat 45 százalékán áll, míg a teljes államháztartás deficitje 39,4 százalékosra teljesült az év első négy hónapjában.

Áprilisban az államháztartás központi alrendszerének többlete 289,3 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 283,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,3 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 5,8 milliárd forintos deficittel zártak. Egy évvel ezelőtt az áprilisi államháztartási többlet 75,9 milliárd volt.

A költségvetési hiány az egész évre tervbe vett 594 milliárd forint 45 százalékán, 272 milliárd forinton áll – derül ki a nemzetgazdasági tárca gyorsjelentéséből. Egy évvel ezelőtt 586 milliárd volt a költségvetés hiánya április végén.

Az egyszeri tételektől megszűrt 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 27,6 százalékos mérték lényegesen kedvezőbb lett a tavalyi 50,2 százaléknál.

A központi költségvetés áprilisi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 204 milliárd forinttal voltak magasabbak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek - különösen az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételek - haladták meg a tavalyi összeget, ami nem is csoda az azóta végrehajtott drasztikus adóemelések után. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek mint az elmúlt év azonos időszakában.

A költségvetés áprilisi kiadásai közel 22 milliárd forinttal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest. A kiadásoknál főként a költségvetési szervek kiadásai lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjánál. Ezen felül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt), a kezességérvényesítések, az EU-hoz történő hozzájárulások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások teljesültek magasabb összegben a tavalyi értéknél.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A társadalombiztosítási alapok 2012. április havi 5,8 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 9,6 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,8 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. áprilisában az lapok együttes hiánya 31,1 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél alacsonyabb hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.

Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között kerültek elszámolásra a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételek is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén áprilisban a Nyugdíjbiztosítási Alap közel 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Az elkülönített állami pénzalapok április havi 11,3 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb. Az alapok összes bevételei 4,7 milliárd forinttal magasabban, kiadásai pedig 0,9 milliárd forinttal alacsonyabban teljesültek. A bevételek esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál a szakképzési hozzájárulások lettek nagyobbak a tavalyi összegnél, elsősorban az új szabályozásból adódóan.

A kiadások közül pedig a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai alakultak alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.