Többet költünk műszaki cikkekre

Az év második negyedévében 14 százalékkal bővült Magyarországon a műszaki tartós fogyasztási cikkek értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a GfK Hungária.

A piackutató intézet közlése szerint a növekedést nagyrészt a kétszámjegyű, 15,5 százalékos emelkedést generáló szórakoztató elektronikai cikkek piaca adta, ugyanakkor 11,2 százalékkal nőttek a telekommunikációs piac, és 5,3 százalékkal a fotópiac eladásai.

A GfK kiemelte, hogy a digitális átállás lendületet adott a szórakoztató elektronikai termékek értékesítésének: a növekedés leginkább a piacot meghatározó síkpaneles televíziók, valamint a digitális beltéri egységek iránti kereslet fellendülésének köszönhető. A hagyományos termékcsoportokban, úgymint videokamerák, hifi- és házimozi rendszerek, asztali és hordozható DVD lejátszók, felvevők, MP3/MP4 lejátszók, további csökkenést könyveltek el. Kisebb meglepetésre az autóhifi fejegységek és hordozható navigációs berendezések mérsékelten ugyan, de növekedni tudtak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A felmérés szerint a telekommunikációs cikkek piacának újabb lendületet hozott az okostelefonok terjedése, a legkeresettebb elektronikai eszköznek számító mobiltelefonok piaca az év második negyedében a korábbi trendeket követve meghatározó mértékben tudott bővülni: a készülékek összforgalma 11 százalékkal nőtt 2012 második negyedévéhez képest. A növekedést elsősorban az egyre népszerűbb okostelefonok térnyerése okozta, miközben a hagyományos (feature) telefonok iránti kereslet visszaesett a tavalyi évhez képest.

A hagyományos telefonok gyengébb piaci teljesítményét az átlagárak jelentős csökkenése sem tudta ellensúlyozni. Az okostelefonok iránti egyre nagyobb érdeklődést pedig az is jól jelzi, hogy az árak kismértékű emelkedése mellett is nőtt irántuk a kereslet - áll a GfK közleményében.

A GfK szerint a fotópiac kategóriáit tekintve a digitális tükörreflexes készülékek (D-SLR) forgalmának növekedése volt kiemelkedő. Emellett a kompakt, cserélhető objektíves (MILC) gépek mutattak még jelentős növekedést, jóllehet egyelőre piacuk még jóval kisebb, mint a társkategóriáké, de jövőjük ígéretes lehet. Mindkét piac erősödésének hátterében az értékesítési átlagárak jelentős csökkenése játszott nagy szerepet. A hagyományos fix lencsés kompaktok forgalma minimálisan erősödött, miközben a kereslet fokozatos eltolódása volt megfigyelhető az úgynevezett ultrazoom (10-szeres optikai zoom átfogás és afelett) kategóriában, ez összességében a piacon mért átlagárat növelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.