Több ment tévés ételreklámra

Az első félévben listaáron számítva 24 százalékkal megugrottak a tévés élelmiszerreklámokra költött összegek. A hipermarketreklámok ugyanakkor 13 százalékkal kevesebb nézőhöz jutottak el.
A tavalyinál 24 százalékkal többet, 78,4 milliárd forintot költöttek élelmiszerek tévéreklámjaira a cégek az első fél évben listaáron, kedvezmények nélkül - közölte a Nielsen Közönségmérés Kft. csütörtökön az MTI-vel. A háztartási vegyi cikkek és kozmetikai termékek tévéhirdetéseinek listaáras költése 14 százalékkal nőtt és 68,3 milliárd forintot ért el - közölte a piackutató. A felmérés készítői szerint "szembetűnően rákapcsolt a televíziós reklámozásra a kereskedelem". A hipermarketek idei első félévi televíziós reklámköltése listaáron 13,8 milliárd forint volt, ami 34 százalékkal haladta meg az előző évit. A többi élelmiszerbolt együttesen csaknem 24 milliárd forintért hirdetett a képernyőn január-június között. A növekedés mértéke 21 százalékot ért el a tavalyi első félévhez képest.

Hozzáteszik, hogy a valós költés alacsonyabb ezeknél az értékeknél, mert a tévétársaságok jelentős kedvezményeket nyújtanak ügyfeleiknek.

Mindezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy az élelmiszer, háztartási vegyi és kozmetikai termékek hazai tévéreklámjai összességében 7 százalékkal több úgynevezett GRP-t értek el, mint egy évvel korábban. Az angol szakmai kifejezés (Gross Rating Point) azt fejezi ki, hogy egy reklámszpot sugárzásai hány embert értek el a vizsgált célcsoportban - magyarázzák.

A hipermarket-reklámok GRP-je 13 százalékkal csökkent az első hat hónapban, az előző évihez képest, míg a többi élelmiszerüzlet mutatója csak 3 százalékkal lett kisebb. A napi fogyasztási cikkek magyarországi televíziós csatornákon sugárzott reklámjai közül a legnagyobb GRP-t tavalyhoz hasonlóan az édesség kategória érte el, majd a tejtermékek, valamint italok következnek. Az édességek közül a legtöbb nézőt a szeletes csokoládé, a tejtermékeknél a puding és a tejalapú desszert, a szeszes italoknál pedig a sör tévéreklámjai érték el az idei első fél évben. A háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál a termékcsoport összes GRP-jéből a legnagyobb rész fogkrémre és arckrémre jutott az év első felében, megelőzve a női illatszert, mosogatószert, hajápolás termékcsaládot, testápolót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.