Többen dolgoznak, vagy mégse?

Csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatottság – a KSH jelentése szerint. A változások hibahatárhoz közeliek, ráadásul nem jelzi a statisztika, hogy a kedvező folyamatokból mennyi köszönhető a közmunka növekedésének.

55 ezerrel többen dolgoztak április-júniusban, mint egy évvel azelőtt – számolt be a hibahatárnak megfelelő növekedésről a KSH. A statisztikai hivatal jelentése szerint 2013 II. negyedévében 3 millió 931 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma. Ez 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A második negyedéves adatok összevetéséből az derül ki, hogy 2010-hez képest valóban nőtt a foglalkoztatás (az adatok szerint több mint 150 ezerrel). Ez a közmunkaprogramban foglalkoztatottak számával egyező nagyságrendű foglalkoztatásnövekedést jelez.

Valószínűleg hasonló okok állnak a munkanélküliség mérséklődése mögött is. A KSH szerint 2013 II. negyedévében a munkanélküliek 449 ezer fős létszáma 23 ezerrel volt alacsonyabb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 10,3 százalékra mérséklődött.

2013. április–júniusban a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 238 ezer fő volt, 29 ezer fővel kevesebb, mint a tavalyi év második negyedévben, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,4 százalékponttal, 10,0 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 211 ezerre nőtt, munkanélküliségi rátájuk 10,5 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az előző évinél (a változások itt a mintavételi hibahatáron belüliek.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.