Az adósok nagy része többel tartozik, mint amennyi hitelt fölvett

Közel 144 ezer jelzáloghiteles van tartós késedelemben Magyarországon. Az adósok 82 százaléka többel tartozik ma, mint amikor megvette a lakását. Kisebb lakásba nem tudnak költözni, mert az is kicsi, aminek a részletét nem tudják fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank összegző tanulmánya szerint 144 ezer jelzáloghitelt nem tudnak fizetni Magyarországon. A tartozás összértéke 1100 milliárd forint. A tanulmányból idéző portfolio.hu közlése szerint az adósok 82 százalékának nagyobb a jelenlegi hiteltartozása, mint amit felvett, ráadásul több mint felük 45 év fölötti. Jelentős részüknek van jövedelme, de kevesebb annál, amennyiből ezt az összeget törleszteni tudná. A 45 év feletti adósok többsége úgy éri el majd a nyugdíjkorhatárt, hogy addigra sem telik le a tartozása.

Az adósok fele - noha éveken át fizette vissza hitelt -, ma is többel tartozik a bankoknak, mint amennyit az ingatlana ér. A legtöbb esetben nem működik az a másutt bevett megoldás, hogy költözzenek kisebb lakásba, mert az is kicsi, amire a hitelt fölvették. Az ország elmaradottabb részein lefelé jönnek az ingatlanárak - még ha eladnák, és kiköltöznének, akkor sem tudnák kifizetni a tartozásukat. Ráadásul valamiért az emberek nem akarnak kiköltözni a lakásukból. Nem élik meg reális fenyegetésként, hogy elárverezhetik a fejük fölül.

A Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd intézménye a többség számára nem jelent megoldást. Az MNB tanulmánya előre vetíti, hogyvalamilyen konstrukcióban további adósmentésre kerül sor. A központi bank az adósságok 70-80 százalékát ítéli "gyógyíthatónak".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.