Több utas vasúton: trendfordulónak örül a MÁV

Győzelmi jelentés érkezett a vasúttól: MÁV-Start Zrt. adatai szerint egyre többen utaznak vonattal.

Tartóssá vált a kedvező tendencia, folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik a vasutat választják az utazásaikhoz, és dinamikusan növekszik az általuk megtett távolság – tájékoztatta lapunkat a MÁV-Start Zrt. Az állami vasút személyszállító cége szerint az értékesítés nettó árbevétele 3,4 százalékkal haladta meg a 2012. első félévi tervét.

A MÁV-Start az idei év első fél évben kedvező üzleti eredményeket ért el, tovább növelte az elszállított utasai számát, az áltagos utazási távolságot és a menetdíjbevételeit is – írta Ungvári Csaba vezérigazgatóra hivatkozva a személyszállító cég.

Közleményük szerint már 2011 őszén érzékelhető volt, hogy megfordult az elmúlt évek kedvezőtlen vasúti utas vesztési folyamata, tíz év után először nőtt azoknak a száma, akik a vasutat választották az utazásaikhoz. Mintegy 3,5 millióval több fizető utast számlált akkor a vasúttársaság, akik csaknem 160 millió kilométerrel többet tettek meg vonattal, mint az előző esztendőben.

A 2012-es esztendő első hat hónapjának üzleti eredményei a közlemény szerint okot adnak a bizakodásra: a teljes utaslétszám fél év alatt 800 ezerrel nőtt, a fizető utasok ezen idő alatt 68 millió kilométerrel többet utaztak, mint az előző év hasonló időszakában. Az értékesítés nettó árbevétele 1,157 milliárd forinttal, 3,4 százalékkal haladta meg a 2012. első hat hónapra tervezett bevételt. A legkiemelkedőbb emelkedés a teljes árú menetjegyekben mutatkozott meg, itt a bázishoz képest 13,1 százalékkal nőtt a bevétel. Különösen a májusi teljesítmények voltak kedvezőek, ez az időszak önmagában 250 millió forintos növekedést produkált.

Erőteljes növekedés volt tapasztalható a nemzetközi utazásoknál is, a külföldi menetdíjbevétel a félévi tervhez képest 18,1 százalékkal nőtt. Az idén elsősorban az ausztriai, csehországi, svájci és romániai úti célok hoztak kiemelkedő eredményeket, Ausztria felé napi hét pár railjet közlekedik a menetrendváltástól, amelyből egy pár Budapest és Zürich közt biztosít közvetlen eljutást, Prágába napi 4-ről 5 párra nőtt az EuroCity járatok száma.

A személyszállító vasút további, jelentős növekedést vár az idei évre tervezett szolgáltatásfejlesztésektől és komfortjavító intézkedésektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.