Több tízmilliárdos takarékossági program az agráriumban

Tízmilliárdokkal kevesebb támogatás jut jövőre az agráriumnak, mint 2009-ben – jelentették be szerdán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM).

A kormány takarékossági szándékát is tükröző jövő évi költségvetés tervezetében az  FVM 2010. évi támogatási előirányzata 129,9 milliárd forint, szemben  az idei 177 milliárddal. A legnagyobb tételt egy korábbi döntés miatti  közvetlen termelői támogatás nemzeti kiegészítéséből (top-up) elvont 33 milliárd forint jelenti, de az  Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) nemzeti kiegészítését is ötmilliárddal kívánják csökkenteni.

Ha a több, apró tételből álló elvonási tervben szereplő számokat  összeadjuk, az összeg 47 milliárd forintra jön ki, ám valószínüleg nem lesz ekkora, mert több támogatás kifizetését - például a tejtermelészhez kapcsolódót - előre hozzák.

Az agrártárca szakemberei szerint szigorú és takarékos gazdálkodás mellett a költségvetési intézményrendszer működőképessége a megvonások ellenére biztosítható; ugyanakkor néhány területen az eddigiekhez képest visszalépés következik be. Csökken a parlagfűirtásra fordítható összeg és szűkülnek az agrárkutatásokra és a génmegőrzésre fordítható források.

Elhangzott az is, hogy az agrárágazat támogatására felhasználható, az Európai Unióból származó forrásokat is tartalmazó bruttó támogatási összeg a 2009-es 472,8 milliárd forinttal szemben 2010-ben 463 forint lesz tesz ki. Ebből uniós forrás 373,6 milliárd forint, nemzeti forrás pedig 87,4 forint lesz.

Kedvező változás, hogy az élelmiszer-segély és az iskolatejprogram mellett uniós támogatással iskolai gyümölcsprogram is indul. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt  nehéz helyzetben lévő tejtermelők számára kedvező hír, hogy jövőre nemzeti támogatás lehetőségei felett további uniós  forrásokat is átcsoportosítanak, ez összességben, literenként 14 -15 forint többlettámogatást jelent, ami szakértők szerint összességeben mintegy 16 milliárd forint átcsoportosítását jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.