Több tízmilliárd uniós támogatást bukhatnak el a cégek

Egyre több az olyan uniós támogatást elnyert fejlesztés, amely nem valósul meg, felfüggesztették, kitolták határidejét, vagy el sem kezdték. Több tízmilliárd forintról van szó.

Nagyon úgy tűnik, túl korán aggódott a kormányzat, hogy az előző hatalom leköltötte az uniós támogatások nagy részét, és alig maradt szétosztani való. Az elhúzódó válság miatt ugyanis a támogatást elnyert vállalkozások közül egyre többen nem tudják megvalósítani tervezett beruházásaikat – állítja a támogatásokat elnyert vállalkozások számára pályázati garanciát vállaló Start Tőkegarancia Zrt..

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter keveselte a megmaradt uniós forrást
Fellegi Tamás a tegnapi rendezvényen a források elosztásához kapcsolódó korrupció felszámolását ígérte

Ahogy mondják, most már harmadik éve tapasztalják, hogy egyre kritikusabb a helyzet, s mind több példa van arra, hogy a pénzt elnyert cégek kénytelenek felfüggeszteni a projekt megvalósítását, vagy kitolják a megvalósítási határidőt, sokszor pedig egyszerűen bele sem kezdenek a megvalósításba. De azok a vállalkozások sincsenek jobb helyzetben, amelyek minden áron be akarják fejezni a fejlesztésüket, mert nem szeretnék elveszíteni a közösségi pénzt: piac és önerő finanszírozásának hiányában kudarcra vannak ítélve.

A Start Zrt-hez beérkezett pályázati garancia-igénylések minőségének, a projektek megalapozottságának és megvalósíthatóságának alakulását jól tükrözi az elutasított igénylések arányának növekedése. Míg a válságot megelőző évben, 2008-ban, az elutasított igénylések aránya  az összes beérkezett közül 25 százalék volt, értékben pedig 35 százalék, addig 2011 első kilenc hónapjában a számok 64, illetve 74 százalékra nőttek, azaz több mint megduplázódtak. A rendszerben lévő, fel nem használt támogatások összértéke a több tízmilliárd forintot is elérheti, melyeket újból meg kell pályáztatni, hogy az EU által biztosított források felhasználásra kerülhessenek – írja a Start Zrt.

A rendszer gazdasági válság idején nem igazán működőképes. Egy beruházás gondolatának megszületése és a pályázat beadása között fél-egy év is eltelhet. Sikeres pályázat esetén a támogatási szerződés megkötésére a beadást követő fél-egy év alatt kerül sor. A projekt előkészítése (tervek elkészítése, kivitelező kiválasztása, megrendelés, finanszírozás biztosítása) további fél-egy évet is igénybe vehet, ezt követően kezdődik a megvalósítás. Azaz, az elhatározás és a fejlesztés megkezdése között legalább másfél, de akár három év is eltelhet, a megvalósításig pedig még négy év is, ha egy év alatt sikerül befejezni a beruházást. Még normál körülmények között is nehéz ennyi időre tervezni.

A Start óvva int attól, hogy egy cég minden áron ragaszkodjon a projektjéhez. A beruházás  megvalósítása piac hiányában és finanszírozási gondok fennállása mellett, kockázatos kísérlet. A szükséges saját erőt ugyanis banki hitelből kell majd finanszírozni, ami növeli a cég eladósodottságát, ugyanakkor ha a hitel visszafizetésének forrása nem termelhető ki, a vállalkozás további likviditási problémát okoz önmagának.

Ráadásul a cégek a támogatási szerződésben vállalják, hogy a projekt fenntartási időszakában 5 százaléknál jobban nem fog csökkenni árbevételük, a pályázat beadásának évéhez viszonyítva, ellenkező esetben vissza kell fizetni a támogatást. Miután sok vállalkozásnak a válság előttihez viszonyítva ennél sokkal nagyobb mértékben csökkent az árbevétele, a vállalt feltételek teljesítésének kockázata is rendkívül magas.

A Start Zrt. 2008 és 2011 között közel 10 milliárd forint értékű támogatásra nem vállalt garanciát. Ennek alapján a meg nem valósuló projektekhez megítélt támogatások összértéke több tízmilliárd forintra becsülhető. A fejlesztés megvalósítására előírt határidő lejártával a vállalkozás elveszti a támogatást és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek lehetősége nyílik arra, hogy a fel nem használt támogatásokat új pályázat keretében meghirdesse


Az újabb pályázatoknál célszerű lenne a nyertes pályázók pénzügyi helyzetét és a támogatott projektek megvalósíthatóságát alaposabban megvizsgálni, hogy a második körben adott támogatásoknál minimális legyen a nem megvalósuló beruházások száma - véli a Start Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.