Több százmilliót veszített a külügyi, az oktatási és a gazdasági tárca (frissített)

Több mint egymilliárd forintot zárolt a kormány, a pénzt a minisztériumok személyi jellegű kiadásaiból szakítják ki - derül ki a július végén megjelent Magyar Közlönyből. Átcsoportosításokról is döntött a kormány, a legtöbbet a külügyi, az oktatási és a gazdasági tárca veszít.

Átcsoportosításokat, zárolásokat rendelt el a kormány az államigazgatás személyi jellegű kiadásainál, melyek a legérzékenyebben a külügyi, az oktatási és a gazdasági tárcákat érintik - derül ki a július utolsó napján megjelent Magyar Közlönyből. A határozat egyik része alapján a Külügyminisztérium fejezetétől lecsípett  183,7 millió forintot szétosztják a környezetvédelmi, az egészségügyi és a pénzügyi minisztériumok között, amivel a személyi juttatások arányosítását kívánja elérni a kormány. A legnagyobb összeg, 97,3 millió forint a Pénzügyminisztériumhoz kerül. A mozgatott pénzek tartalmazzák a járulékokat is.

A határozat másik pontja hat minisztériumnál zárol kisebb-nagyobb összegeket: itt a nagy vesztes az oktatási tárca 396,5 millió forinttal, de a gazdasági minisztériumnál is fagyasztanak 333,2 milliót. A legkisebb összeget - 8,9 milliót - az önkormányzati tárcánál zárolják. Összesen pedig kerekítve 1 milliárd 065 millió forintot zárolt most a kormány.

A zárolások vélhetően összefüggésben vannak azzal a pár napja született kormányzati döntéssel, amelyben létszástoppot rendeltek el az államigazgatásban - tételeztük fel. A Pénzügyminisztérium szerint azionban nem így van, egy, a személyi kifizetéseket érintő felmérés eredményeként született meg a határozat. Egyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a valamivel több mint egymilliárd forint csekély részét teszi ki az államigazgatás éves, személyi juttatásokra fordított keretének.

A zárolt előirányzatoktól nem kell végleges búcsút venniük a minisztériumoknak, de csak akkor használhatják fel azokat, ha az államháztartási folyamatok azt lehetővé teszik - erről pedig a kormány hozza meg a döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.