Több százmilliós EBRD-befektetés az UniCredit kelet-európai érdekeltségeiben

Több mint 400 millió eurós befektetéssel támogatja az UniCredit bankcsoport kelet-európai érdekeltségeit a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a térségi kis- és középvállalatok hitelellátásának bővítése végett.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön közölték: a bank nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország -  UniCredit-érdekeltségeiben hajt végre összesen 432,4 millió euró  befektetést, annak a közös erőfeszítésnek a részeként, amelynek  célja a világgazdasági válság térségi hatásainak enyhítése.

Az UniCredit magyarországi részlege 50 millió euró EBRD-tőkét  kap a kis- és középvállalati hitelezés támogatására. A londoni bank  befektetését más kelet-európai országokban lízingfinanszírozásra,  energiahatékonysági beruházásokra, illetve tőkepótlásra is lehet  használni.
Az EBRD a tranzakciót ismertető londoni nyilatkozatban kiemelte,  hogy az olasz-német-osztrák UniCredit a legnagyobb bankcsoport  Közép- és Kelet-Európában: a cégnek 19 országban összesen több mint  négyezer fiókja működik.

A csoport hozzávetőleg 10 milliárd euró befektetést hajtott  végre ezekben az országokban, lakossági hitelállománya 85 milliárd  euró körül jár.

Thomas Mirow, az EBRD elnöke azt mondta: az EBRD-nek mint a  kelet-európai térség legnagyobb egyedi pénzügyi befektetőjének és az  UniCreditnek mint a régióban működő legnagyobb bankcsoportnak "közös  célja és különleges felelőssége" a hiteláramlás folyamatosságának  biztosítása a térségi reálgazdaságokban a válság és a szűkös külső  finanszírozási források időszakában.

A csütörtökön bejelentett befektetés része annak a közös  tőkejuttatási kezdeményezésnek, amelyet néhány hete jelentett be az  EBRD, a Világbank és az Európai Beruházási bank (EIB).

A február végén nyilvánosságra hozott program alapján a három  nemzetközi pénzintézet külön támogatási csomagot állított össze a  finanszírozási gondokkal küszködő kelet-európai gazdaságok számára,  összesen 24,5 milliárd eurós kerettel.

Ehhez a csomaghoz a legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11  milliárd euróval. Ennek a részcsomagnak a kedvezményezettje a  közép-, kelet- és dél-európai kis- és középvállalati szektor.

A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval járul hozzá a   csomaghoz, ebből az idén és jövőre összesen 3,5milliárd euró jut a  feltörekvő európai bankszektor problémáinak kezelésére.

Az EBRD 2009-2010-ben 6 milliárd euróig terjedő összeget nyújt a  térségi pénzügyi szektornak, valamint a kis- és középvállalatoknak  befektetés, adósság- és kereskedelem-finanszírozás formájában.

A londoni bank a válságra tekintettel 50 százalékkal 3 milliárd  euróra emelte a kelet-európai pénzügyi szektorban idén végrehajtandó  befektetéseinek tervezett összegét.

Az EBRD a februárban ismertetett éves eredmény-beszámolójában  közölte azt is, hogy jóllehet tavaly - az 1998-as orosz fizetési  válság óta először - veszteséges volt, ennek ellenére azonban az  idén rekordösszeget, hozzávetőleg 7 milliárd eurót helyez ki  befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó  feltörekvő gazdaságokba, a tavalyi 5,1 milliárd euró után.

Az EBRD már korábban bejelentette, hogy az eredetileg tervezett  csökkentés helyett növelni fogja a fejlettebb közép-európai térség  támogatását is.

Varel Freeman, a bank amerikai alelnöke néhány hete Londonban  tartott soron kívüli helyzetértékelésében megerősítette: a bank az  idén "drámaian növeli" tevékenységét azokban a közép-európai  EU-tagállamokban, amelyekről a válság előtt még úgy tartotta, hogy 2010-ben már nem lesz szükségük az EBRD támogatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.