Több száz hektárnyi Alföldet vett a Mercedes

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 441 hektárnyi földterületet vett új autógyárának felépítéséhez. A kilencmilliárd forint plusz áfa értékű szerződést Zombor Gábor kecskeméti polgármester és Michael Friess, a Mercedes-gyár majdani igazgatója írta alá.


Az ünnpélyes aláíráson a polgármester kijelentette: a beruházás érdekeit szem előtt tartva mindent megtettek, hogy a 441 hektáros, korábban 170 parcellából álló terület minél előbb olyan állapotba kerüljön, hogy a Daimler átvehesse a tulajdonjogot és megkezdődjön a beruházás. A földvásárlás fedezetéül a korábban kibocsátott kötvény szolgált, ez teremtett forrást a földterület megvásárlásához és továbbértékesítéséhez a Daimlernek. 2009. január 20-ára kialakult az egybefüggő, 441 hektáros telek, amit a földhivatal nyilvántartásba vett. A Mercedes-Benz végleges döntését előtanulmányok, és helyszíni tájékozódás előzte meg.

Az eredeti terveknek megfelelően 2011-re felépül a kecskeméti Mercedes gyár, és 2012-ben már százezer autó készül a 800 millióeurós beruházás keretében megvalósuló üzemben, mely első lépcsőben 2500 embernek közvetlenül, beszállítókon át további tízeezer embernek biztosít munkát. A kecskeméti Főiskolán már elkezdődött az intenzív német nyelvoktatás, 2009. áprilisában pedig a kiválasztott 150-200 középszintű vezetőt Németországban képezi tovább a Mercedes.

A leendő gyár helyén, az egykori szántóföldeken már elkezdték az archeológia felmérést, februárban pedig indulnak a földmunkák. A 2012-re elkészülő autógyárba első lépcsőben a 2500 dolgozó mellé 300-400 felsőfokú képesítésű szakembert keresnek. Különösen gépjármű-mechatronikus, gyártósori összeszerelő, mechatronikus, és felületkezelő mechanikus szakembereket várnak, valamint közép- és felsőfokú képzéssel rendelkezőket várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.