Több német autó Made in USA jelzéssel

Alig fejezte be két éves fejlesztési projektjét, máris újabb észak-amerikai gigaberuházásról döntött a Daimler konszern azon a telephelyen, ahol az Elveszett világ című film autós szereplője készült.

Egyre kedveltebbek az Egyesült Államok déli régiói, ahol központilag is támogatják az új munkahelyek létesítését és állami alapokból komoly környezetvédelmi pénzekhez lehet jutni: a Mercedes és a BMW után a Volkswagen is ebben a térségben ruházott be. A déli áramlat másik magyarázata, hogy a munkaerőben és beszállítóiparban gazdag Detroit környékén az erős szakszervezetek miatt a bérköltségek és egyéb juttatások is magasabbak az átlagnál. Ezért is választotta a német BMW a dél-karolinai Spartanburgot, a Mercedes az alabamai Tuscaloosát, a Volkswagen pedig a Tennessee államban fekvő Chattanoogát. A VW gyárát júniusban avatták: az egymilliárd dolláros zöldmezős beruházás közvetlenül kétezer, a beszállítók által tízezer új munkahelyet jelent, az üzem éves kapacitása 150 ezer autó, de már második lépcsőben megkétszerezik a Passat termelést.

Duplázásra készül a Daimler konszern is: kétmilliárd dolláros beruházás keretében bővíti 1997-ben 350 millió dollár értékben felépített Tosucaloosa-i üzemét, ahol először M osztályú Mercedesek készültek. Ezeket az Elveszett világ című filmben láthatta a nagyközönség, az amerikai BMW is szolgált már filmszereplővel: a Z3-as Bond filmben száguldott a 007-essel.

Alabamában jelenleg R és G osztályú Mercedes sportterepjárók készülnek, a bővítés után, 2014-től C-osztályú autókat is gyártanak majd. A Daimler 2009. márciusában 290 millió dolláros fejlesztés keretében negyven nap alatt növelte másfélszeresére kapacitását. 2010-ben 138 ezer Mercedes és 156 ezer BMW készült Made in USA jelzéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.