Több mint tízezer ember kerülhet utcára a következő hónapokban

Egy hónap alatt öt százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, a bejelentett új álláshelyeké pedig felére csökkent.

Novemberben 58 munkáltató, 3100 embert érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tett a munkaügyi kirendeltségeken, miközben egy hónap alatt öt százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma - jelentette be Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója.

Suzuki dolgozók műszakváltás után
Suzuki dolgozók műszakváltás után


Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adatai szerint a csoportos leépítésben érintett munkavállalók száma kétezerrel nőtt az előző hónaphoz képest - 2008-ban eddig ez a legmagasabb érték. A bejelentések alapján a legtöbb munkavállalót, 934 embert a közép-dunántúli régióban bocsáthatják el.

Különösen nehéz helyzetben vannak azok a térségek, ahol főként autóipari, elektronikai cégek telepedtek le. A napokban több középvállalkozás mellett például az esztergomi Suzuki és a Foxconn is bejelentette: több száz munkatársuktól kell megválniuk a megrendelések visszaesése miatt. Friss hír, hogy a komáromi, mobiltelefonokhoz alkatrészeket gyártó Perlos is elküldi saját alkalmazottainak felét, ötszáz embert 2009 első negyedévében. A csoportos leépítést a gyár vezetése a dolgozóknak és a munkaügyi központnak bejelentette. Az intézkedést az alacsony termelési igények és a következő hónapok előrejelzései tették szükségessé. Szabó Illés, a vállalat humán erőforrás igazgatója az MTI-nek elmondta: az üzemben jelenleg 160 kölcsönzött munkás dolgozik, az ő munkaviszonyuk még hamarabb megszűnik. A mobiltelefonok alkatrészeit készítő Perlos november végén már 110-zel csökkentette kölcsönzöttek számát.


A Perlos a Nokia első beszállítójaként 1999-ben nyitott üzemet a Komáromi Ipari Parkban. A céget a közelmúltban a tajvani Liteon vásárolta meg. Teljes kapacitásban üzemelve a gyár dolgozóinak létszáma meghaladta a kétezret.

A nyilvántartott álláskeresők száma november végén 446 ezer volt, ez az előző hónaphoz képest öt, az előző év azonos időszakához képest 6,2 százalékos - 26100 embert érintő - növekedés.

Pirisi Károly elmondta: a vállalatok jövő évi terveiből kiolvasható, hogy a következő hónapokban akár 13-14 ezerre is növekedhet a leépítéssel érintett munkavállalók száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem hivatalosan bejelentett elbocsátás, csupán a cégek szándékai alapján becsült adat. Az csak később, körülbelül 2009 februárjára derül ki, hogy ténylegesen hány ember veszíti el állását, hiszen a cégeknek a tényleges leépítés előtt harminc nappal kell bejelenteniük szándékukat a hatóságnál. 


Októberhez képest minden régióban emelkedett az álláskeresők száma, legnagyobb mértékben a Nyugat-Dunántúlon (11,5 százalékkal) és Közép-Dunántúlon (8,8 százalékkal).
A szakemberek tapasztalatai szerint a munkaügyi központokban a szezonális ágazatokban dolgozó, valamint az atipikus formákban - például távmunkában - dolgozók jelentek meg nagyobb számban  álláskeresőként.

A bejelentett új álláshelyek száma novemberben 19900 volt,  ez az októberi adatnak mintegy fele, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,6 százalékkal kevesebb. Töredékére - 896-ról 59-re - csökkent a  járműgyártás területén bejelentett nem támogatott állások száma. Ilyen munkahelyeket legnagyobb számban továbbra is a feldolgozóiparban, a gazdasági szolgáltatások, ingatlanügyek területéről kínálták a cégek novemberben.

A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt 621-gyel, 42300-ra csökkent november végére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.