Több mint négyszáz amerikai bank a „beteglistán"

Március óta is mintegy egyharmadával, 416-ra emelkedett a fizetésképtelenség szempontjából „nagy kockázatúnak" minősített amerikai bankok száma.Ezzel párhuzamosan a betétbiztosítónak egyre fogy a károsultak kifizetésére rendelkezésre álló kerete.

Négyszáztizenhatra emelkedett a fizetésképtelenség szempontjából nagy kockázatú amerikai bankok száma. Ez mintegy öt százaléka az ország pénzintézeteinek. Az évtized közepén a gyengélkedők száma még nem haladta meg az évi százat. Idén eddig 81 bankot zártak be a hatóságok.

A szövetségi betétbiztosító, az FDIC „beteglistája" annak fényében keltett némi riadalmat, hogy tartalékalapja - amelyből a törvény szerint 2013-ig folyószámlánként negyedmillió dolláros összeghatárig (közös kontó esetén félmillióig) kárpótolja a bedőlt bankok ügyfeleit -, júliusban 16 éves mélypontra, csaknem 10 milliárd dollárra csökkent.

A beteglistán lévő bankok kumulatív eszközállománya 300 milliárd dollár, és egyéves távlatban az FDIC maga is azzal számolt, hogy 32 milliárddal kell betömnie a lyukakat. Ezzel együtt szakértők szerint az ügyfeleknek nincs okuk a pánikra.

Greg McBride, a Bankrate.com vezető elemzője szerint, aki a pénteki The Wall Street Journalnek nyilatkozott, az FDIC által garantált számlák biztonságban van-nak, és a tulajdonosok szemszögéből az sem jelent többet egy egyszerű fúzió következményeinél, ha az állam az ellenőrzése alá vonja az adott bankot. A betétbiztosító a bankok to-vábbi megsarcolásával növelheti vis maior alapját, illetve a kongresszus-hoz is fordulhat tartalékhitelért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.