2800 milliárd folyik be a pénztáraktól

A magánnyugdíjpénztáraknak június 1. és 12. között kell eljuttatniuk a visszalépők vagyonát az állami Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz – olvasható a Stabilitás Pénztárszövetség közleményében. A visszakerülő vagyon az előzetes becslések szerint meghaladhatja a 2800 milliárd forintot.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke közölte: a magánnyugdíjpénztárak önkéntes adatszolgáltatásán alapuló összegzésük szerint a teljes magánnyugdíjpénztári vagyon március 31-én 3162 milliárd forint volt. Ebből a magyar állampapírok 1529 milliárd, befektetési jegyek 1085 milliárd, a részvények 343 milliárd, a jelzáloglevelek pedig 78 milliárd forintot tettek ki. Az állami rendszerbe visszalépő tagok után június 12-ig átutalandó teljes vagyon értéke az előzetes adatok alapján meghaladhatja a 2800 milliárd forintot.

A szektor egészére vonatkozó reálhozamokból és a pénztári vagyon változásából becsült adatok alapján az 1998. és 2010. közötti időszakban a pénztárak összességében 220 milliárd forint körüli reálhozamot termeltek. A tagdíjkiegészítés összege a vizsgált időperiódusban (1998 és 2010 között) 41,7 milliárd forintot tett ki. Így a számítások alapján a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő, volt magánnyugdíjpénztári tagok számára kifizetendő összeg meghaladhatja a 260 milliárd forintot.

A szövetség elnöke rámutatott, hogy a pénztári átlagos reálteljesítmények csak hosszú időtávon értelmezhetőek, a lehetséges időintervallumok többségében a pénztári portfóliók infláció feletti hozamot (azaz pozitív reálhozamot) értek el.

A 2008. évi világgazdasági válság negatív hatásai azonban a magasabb kockázatvállalású kiegyensúlyozott illetve növekedési portfólióknál és a 2006. évtől kezdődő pénztártagság esetében (tehát azoknál a pénztártagoknál, akik ettől az időponttól léptek be a pénztárukba) éreztetik hatásukat.

Ennek következtében a 2006-2010 évek közötti 5 éves időszakokban a reálhozamok akár negatívak is lehetnek. Ezzel a tagok 25-30 százalékának kell számolnia, ami a legnagyobb számban a 2006. és 2008. között belépő tagokat érinti.

Az idei év első negyedében a pénztári portfóliók átlagos hozama az év első negyedében a Növekedési portfólióknál 1,78, a Klasszikus portfólióknál 2,53 százalék, a Kiegyensúlyozott portfóliók esetében pedig 3,08 százalék volt.

Bába Julianna közölte: a Stabilitás Pénztárszövetség egyelőre nem tud érdemben reagálni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szóvivőjének egy tévéműsorban feltételes módban megfogalmazott állításaira, amely szerint „úgy tűnik, hogy négy pénztár nem teljesen a tagok érdekeit képviselte”. Mint mondta, megvárják a felügyelet hivatalos határozatát és annak ismeretében alakítják majd ki álláspontjukat.

A szövetség elnöke cáfolta azt a sajtóban neki tulajdonított állítást is, amely szerint a visszalépő tagok a napokban újabb levelet fognak a pénztáruktól kapni, amelyben felszólítják őket, hogy rendelkezzenek a reálhozamról. Mint mondta, a szabályok értelmében a magánpénztárak legközelebb a vagyonátadás elszámolásáról adnak tájékoztatást a visszalépő tagoknak. A reálhozammal kapcsolatos levél kiküldésére már egy hónapja megtörtént.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.