Három év után újra nő az üzemanyag-forgalom

Három év visszaesés után tavaly már nőtt az üzemanyagok iránti kereslet. Pontosabban a főleg fuvarozók által használt gázolaj forgalma élénkült jelentősen, míg a leginkább a lakosság helyzetére utaló benzinből továbbra is kevesebb fogyott. A prémiumtermékek iránt élénkül az érdeklődés.

Tavaly 4,2 százalékkal több gázolaj fogyott - derül ki a nagy hazai olajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség friss adatsorából. Ez közel 1,6 milliárd litert jelent a 2012-es 1,5 milliárd liter után. A jóval kisebb forgalmú prémiumtermékek iránt 7,7 százalékkal ugrott meg a kereslet.

A benzin iránt továbbra is csökkennek az igények, bár ennek mértéke az év/éves összehasonlítás szerint immáron csupán egy százalék, ami a 2007 óta tapasztalható visszaesésen belül az eddig mért legalacsonyabb érték. Tavaly 1,15 milliárd liter benzint pöfögtek el útjainkon a gépkocsik a tavalyelőtti 1,17 milliárdhoz képest.

A 95-ös oktánszámúhoz viszonyítva szintén eltörpülő forgalmú 98-as, illetve prémiumbenzinek piacán szintén szembeötlő, 13 százalék körüli igénynövekedést mért a szervezet.

Összességében üzemanyagból tavaly 2,78 milliárd litert értékesítettek a MÁSZ tagvállalatai, azaz Magyarország márkás kútláncai, ami összesítve 2 százalékos növekedést mutat.

A 2008-ban indult válság tovagyűrűző hatásaként a MÁSZ 2010-ben zuhanásszerű visszaesésről tudósított: mind a gázolaj, mind az összesített üzemanyag-forgalom tekintetében azóta most mértek először emelkedést az azt megelőző évhez képest. A benzin iránti kereslet a 2007-es csúcs óta folyamatosan esik. Számításunk szerint akkor 30 százalékkal több benzinre volt Magyarországon igény, mint tavaly.

A növekvő kereslet szakértők szerint elsősorban a gazdasági élet élénkülésének eredménye. Erre utal, hogy a főleg szállítmányozók által használt gázolaj igen magas ára az utóbbi idők során különösebben nem csökkent: azért továbbra is 420 forint körüli összeget kérnek, miközben a csúcsot a termék átlagára 455 forinton érte el.

Azt, hogy a lakosság még nem érzi pénztárcáján a kedvező gazdasági környezetet, bizonyítja, hogy noha a benzin ára a 450 forintos árcsúcshoz képest jelentősebben mérséklődött - az mostanában 400 forint körül jár -, e termék iránt továbbra is apadt az érdeklődés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.