Még több felszámolás kéne?

A hazai piac valódi megtisztításához még több cégnek kellene tönkremennie - véli a Coface.

2010 első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 18 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A növekedési ütem ugyanakkor lassult, de még így is nagyon magas - derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből. A cég év végére 6 százalék feletti fizetésképtelenségi hányadot jósol, ami közel 10 százalékkal haladja meg a 2009. év végi adatot.

A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek. Szerintük az első háromnegyed év a hitelbiztosítás szempontjából stabilizációs időszak volt.

Kárpáti Gábor ügyvezető meglepőnek tartja, hogy a válság nem okozott drasztikus megtisztulást a piacon, nem emelkedett extrém módon a felszámolási eljárások száma. A növekedés most már csökkenő tendenciát mutat. „Így azt is mondhatnánk, hogy ha a válság nem következett volna be, ezek a számok már javuló tendenciát is mutathatnának. Kárpáti úgy véli, sokkal több szereplőnek kellett volna eltűnnie. Nem következett be egy olyan megtisztulási folyamat, amelynek eredményeként a tőkeerős cégek számára a válság utáni kilábalás egyértelműbb és gyorsabb lehetne.

Az új csődtörvény nem oldotta meg azt a problémát, hogy a csalárd felszámolások ne legyenek vonzóak; azok az adósok, amelyek hajlamosak visszaélni a joggal, a csődeljárás területén is megjelentek. A jogszabály nem szigorította kellő mértékben az ügyvezetők felelősségét - véli Czibor Zsolt, a Coface Hungary jogtanácsosa.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Az eljárások további 19 százalékát építőipari cégek ellen kezdeményezték az év első kilenc hónapjában. Az építőipar teljesítménye újabb és újabb mélypontokat ér el Magyarországon, aminek egyrészről a magánberuházások alacsony szintje az oka, másrészről pedig az, hogy 2010-ben még a korábbi évekhez képest is kevesebb beruházás indult.

A fizetésképtelenségi eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási és a turisztikában tevékenységet folytató vállalkozások vannak még nagy számban, ami szinte megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával. Az előző évekkel ellentétben 2010. első háromnegyedében a fizetésképtelenné váló gépjárműipari cégek száma is magas volt.

A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva látszik, hogy évek óta nem történik érdemi változás a rangsorban. Élen a nagykereskedelem, amelyet a textilipari, valamint építőipari tevékenységet folytató vállalatok követnek. Az országos átlag felett található számos más ágazat is, mint például a fuvarozás, a gépjárműipar, a turizmus és vendéglátás, vagy a faipar.

Az eljárási arányok változását figyelve kiderül, hogy a leginkább a gépiparban tevékenykedők és az ingatlangazdálkodók körében romlott a mutató: 44 és 37 százalékkal. Mivel a hazai gépipar teljesítményt főképp nagy nemzetközi cégek határozzák meg és összességében a benne szereplő cégek száma alacsony, a magas csődhányad nem befolyásolja érdemben az országos értékeket.

Azonban az ingatlangazdálkodókat egyértelműen a válság küldte padlóra. A drasztikusan visszaeső ingatlanfejlesztések és beruházások valósan tükrözik az aktuális válsághelyzetet, mindemellett az évek óta pangó irodapiac önmagában is az ingatlangazdálkodók mélyrepülését eredményezi.

A vizsgált iparágak közül 2009 hasonló időszakához képest csupán az acél- és fémipar, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok tudták csökkenteni a fizetésképtelenség arányukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.