Több ezer új autót zúztak be

Már levonult az árvíz, de a novemberi természeti katasztrófa továbbra is érezteti hatását Thaiföldön.

Az elmúlt ötven év legnagyobb thaiföldi árvize 610 ember életébe került. Az árvíz hatásait több ezer kilométeres távolságban is érezni lehetett, mert az egyre dinamikusabban fejlődő thaiföldi járműipar több világcég beszállítója. A kényszerű leállás miatt több autómárka csökkentette termelését angliai és észak-amerikai telephelyein. A Toyota, Honda, Nissan és Mitsubishi az árvíz miatt kényszerült hosszabb pihenőre: az árvíz miatt be kellett zárni a gyárakat és a leállás miatt nemcsak a helyben gyártott komplett autók, hanem alkatrészek is hiányoztak a piacról: a beszállítói hálózat leállása miatt a Honda, a Nissan és a Toyota is csökkentette termelését európai és észak-amerikai gyáraiban.

Fokozatosan újraindult a termelés, de még maradt tennivaló bőven: nemcsak a megsérült épületeket kell helyreállítani, de ki kell takarítani az iszapos raktárakat is, ami több ezer új autót érint. A Honda Ayutthaya tartományban lévő gyárának szabadtéri tárolójában 1055 autót árasztott el a víz, ezeket értékesíteni kockázatos, mert még alkatrészeik sem megbízhatóak és piacra kerülések ronthatná a márka hírnevét, ezért a japán konszern vezetése valamennyit bezúzatja. A helyben gyártott autók többsége City, Jazz és Brio volt köztük Civic és Accord is.

A thaiföldi gyárakban 2009-ben 300 ezer, 2010-ben 545 ezer autó készült: a Toyota 200 ezer autóval vezet, aztán a 172 ezer darabos Honda, a 62 ezer darabos Nissan és a 48 ezer darabos Mitsubishi következik. A dinamikus fejlődésben jelentős szerepet játszott a Ford és a Mazda megjelenése: a két márka tavaly 64 ezer autót szerelt össze helyi üzemében. 

Vízben álló autók a Honda gyárában
Vehicles are submerged at the Honda factory in Ayutthaya province November 14, 2011. Clean-up work is under way at four industrial estates in Thailand's central Ayutthaya province as water has receded after devastating floods last month, and some factories are already back at work, officials said on Monday. Honda Motor Co, the hardest hit of the Japanese car firms, said it would take longer for its production to be up and running again. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND) BEST QUALITY AVAILABLE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.