Több arany van magánbefektetőknél, mint a világ összes jegybankjánál

Megfordult a trend a jegybanki aranyeladások terén, és a harmadik negyedévben több nemzeti bank is növelte aranykészletét az Arany Világtanács (WGC) szeptember végi jelentése szerint, ugyanakkor a magánbefektetők kezében először van több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak együttes aranytartaléka - tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A legfrissebb WGC-adatok szerint főként ázsiai országok jegybankjai növelték aranytartalékaikat a harmadik negyedév folyamán. Jegybanki aranyeladások ezzel szemben csak kisebb mértékben történtek.

A magánbefektetők az igazi aranymágnások
A salesman arranges gold bangles in a stall at a jewellery exhibition in Kolkata May 10, 2010. India gold prices fell over 3 percent on Monday afternoon, tracking weak overseas markets, triggering physical demand ahead of a key festival next week, dealers said. REUTERS/Parth Sanyal (INDIA - Tags: BUSINESS)

Ugyanakkor modern korban most először haladja meg a magánbefektetők kezében lévő aranyvagyon a nemzeti banki aranytartalékokat - hangzott el a Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (LBMA) Berlinben megtartott múlt heti éves konferenciáján. Míg a világ nemzeti bankjai az emberiség kezdete óta kitermelt aranymennyiségnek a 16-át birtokolják, magánbefektetők a valaha kitermelt aranyvagyon 18 százaléka felett rendelkeznek.

Az "aranyláz" miatt ismét keresettek a trezorok: a J.P. Morgan amerikai bankház a múlt hónapban újra megnyitott egy a 90-es években a működésből kivont trezorrészleget New York utcái alatt. A bank nemrégiben Szingapúrban is trezorterem építésébe kezdett, valamint londoni székhelyű páncéltermek építését tervezi a Deutsche Bank és a Barclays Capital is.

Az arany ára az elmúlt hetekben szinte minden nap újabb és újabb csúcsokat döntött, kedden többször is új rekordot állított be, kora este 1.340,20 dolláron - történelmi csúcson - jegyezték azonnali teljesítésre Londonban a nemesfém unciáját (31,1 gramm).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.