Több mint 20 százalékkal esett az ipari termelés

A fémalapanyagot fedolgozó iparágak teljesítménye közel felére esett vissza, ám a válság nyomán az élelmiszer-, dohány- és az italtermék-termelés is csökkent.

Az ipari termelés az idén májusban 22,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - állítja a KSH szerdai közleménnyel.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 2,6  százalékkal emelkedett májusban. A termelés volumene az év első öt hónapjában 23,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

Az idei év első öt hónapjában az exportkereslet drasztikus  visszaesése következtében az ipari export 26,9 százalékkal, májusban  24,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Májusban a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 33,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző év  májusinál. A feldolgozóipari export közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 18,3 százalékkal esett vissza.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első öt hónapjában 15,9  százalékkal, májusban 18,8 százalékkal maradtak el az egy évvel  korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar január-májusi belföldi értékesítése 11,7 százalékkal, a májusi 18,5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar termelése 2009 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 23,2 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 14,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az  előző év azonos időszakában, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggő lecsökkent energiaigény miatt.

Májusban a feldolgozóipar 13 alága közül csupán egyben figyelhető meg termelésbővülés: a gyógyszergyártás volumene 8,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, és a  növekedést az alág rendelésmutatói is alátámasztják.

Az előző hónaphoz hasonlóan az alágak közül a legnagyobb  mértékben - 44,3 százalékkal - a fémalapanyag és fémfeldolgozási  termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 31,2  százalékkal csökkent az iparági kereslet igen erőteljes visszaesése miatt, ugyanakkor ez kisebb mértékű visszaesés mint áprilisban.

A feldolgozóipari termelés egynyolcadát képviselő élelmiszer,  ital és dohánytermék gyártása 5,9 százalékkal mérséklődött.
A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése  jelentősen, 29,2 százalékkal esett vissza májusban 2008 azonos  hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 27,9 százalékkal, az új belföldi rendelések 35,4 százalékkal csökkentek.

Az év első öt hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb mértékű, 32,6 százalékos volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon regisztrálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.