Több mint 18 milliárdos a nyeresége az MFB-nek

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tavaly 18,36 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséget ért el, az előző évi 6,7 milliárd forint után - derült ki a bankcsoport éves jelentéséből, amelyet pénteken tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerinti adatok alapján a csoportszintű mérlegfőösszeg 21 százalékkal 1529 milliárd forintra nőtt tavaly, az egy évvel korábbi 1260 milliárd forintról. A 2015. évi nagyobb eredmény következtében az eszközarányos eredmény (ROA - nettó eredmény és mérlegfőösszeg aránya) 1,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 0,5 százalékról.

Az állami tulajdonban lévő komplex szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport meghatározó intézménye mind a tőkeerőt, mind a mérlegfőösszeget tekintve az MFB Zrt. hitelintézet volt. A bank mérlegfőösszege szintén 21 százalékkal 1314 milliárd forintra nőtt, a csoportszintűnek 86 százaléka.

A bank összes hitelállománya 2015 végén 675 milliárd forintot tett ki, a hitelprogramokra kihelyezett hitelek állománya 135 milliárd forint, míg az egyedi hiteleké 540 milliárd forint volt. Az elmúlt évben a hitelintézet 275 milliárd forintot meghaladó összértékű hitelkérelmet fogadott el, és több mint 318 milliárd forint új hitelt folyósított.

A jelentés szerint az MFB csoport szerepével kapcsolatos új kormányzati elvárások teljesítése érdekében 2014. végén szükségessé vált a csoport működési modelljének részleges újragondolása, az új modell kialakítása 2015-ben folyamatosan zajlott, egyebek mellett nem hatékony szervezeti megoldások megszűntek, az MFB Zrt. integrálta az MV Zrt. (Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.) EU forráskezelői tevékenységét saját szervezetébe. Ugyanakkor a feladatok egy része 2016-ra is tervezett módon áthúzódik.

A tervek alapján idén például felépül az uniós források kezelésére a mintegy 400 értékesítési pontból álló MFB-pont hálózat. Az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram keretében 2016-ban az MFB finanszírozza a pályázók földhöz jutását, terméket vezet be az ügynöki partnerhálózatban, gondoskodik arról, hogy megtörténjen a kapcsolódó igények befogadása, adminisztratív feldolgozása, végül pedig kampányszerű folyósítási tevékenységet lát el - áll a jelentésben.

Kiemelték: az MFB csoport a következő évben a piaci igény mértékében tovább folytatja eddigi tevékenységeit, a jelenlegi refinanszírozási programok működtetését vagy új programok kidolgozását, illetve egyedi hitelek nyújtását fejlesztéspolitikailag releváns ügyletekhez és az ehhez kötődő finanszírozási tevékenységet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.