Több gáz fogyott ezen a télen, mint az előzőn

A mostani télen kicsit hidegebb volt, mint az azt megelőzőn, így pár százmillió köbméterrel több gáz is fogyott.

Tavaly december 1. és ez év március 15. között összesen 4,19 milliárd köbméter gáz fogyott Magyarországon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ez 220 millió köbméterrel több, mint egy évvel korábban. A lakossági gázfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás. A 2012/2013-as télen átlag 1,2 Celsius-fok volt, a 2013/2014-es időszakban 3,4, a most véget ért télen pedig 2,6 Celsius-fokot mértek. Az általuk közölt táblázat tanúsága szerint két éve - amikor tehát a három télből a leghidegebb volt - ennek megfelelően valóban több, 4,54 milliárd köbméter fogyott.

A gázellátás az idei fűtési szezonban is zavartalanul zajlott - szögezik le. Mindemellett a rendszer ennél zordabb időjárásra is felkészült. A fogyasztást a hazai kitermelés, a behozatal, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő készlet fedezte. A biztonsági készletekre nem volt szükség. A földgáztárolók feltöltése a fűtési szezon végén kezdődik - írják.

A hazai tárolással foglalkozó állami cégek, a Magyar Földgáztároló és az MMBF honlapjának tanúsága szerint egyelőre ki- és nem betárolás zajlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.