Több ezer fő elbocsátásával járhat a brókerbotrány

A bedőlt Buda-Cashhez, Quaestorhoz és Hungária Értékpapírhoz kapcsolódó több száz vállalkozás több ezer munkavállalója tarthat most állása elvesztésétől – ismerteti az Opten. A csőd miatt a Quaestor megszünteti a patinás nb1.hu-t.
Mintegy 3700 dolgozó aggódhat a munkájáért a brókerbotrány három főszereplőjéhez köthető 229 vállalkozásnál - közli a cégadatokat átvizsgáló Opten Kft. Az adatokból az is kiderül, hogy a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária Értékpapír Zrt. csoporthoz kapcsolható cégek európai uniós pályázati forrásokat is szereztek, és több közbeszerzésen megbízáshoz jutottak.

Az Opten céginformációs szolgáltató vizsgálata szerint 229 cég lehet érintett a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária Értékpapír Zrt. nevével fémjelzett brókerbotránnyal kapcsolatban. A társaság három évre visszamenőleg vizsgálta a tulajdonosok és a cégjegyzésre jogosultak kapcsolatrendszerét. A 229 vizsgált cég között az értékpapír-kereskedelmen túl a gazdaság számos más területén működő cégek is fellelhetők.

Az, hogy gazdasági és jogi értelemben melyik céget mennyire érinti a brókerbotrány, nagyban függ attól, hogy milyen jellegű kapcsolat fűzi a bedőlt pénzintézetekhez – mutat rá Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kapcsolat lehet többszálú is, de a kapcsolattípusok közül érdemes elkülöníteni a leányvállalatot (a vizsgált vállalkozás által részben vagy teljes egészében tulajdonolt cég), a közvetlen tulajdonos vállalkozást (a vizsgált vállalkozás tulajdonosa, amennyiben az cég), a közvetett tulajdonos vállalkozást (a vizsgált vállalkozás tulajdonosi láncán keresztül kapcsolódó tulajdonosok), a testvércégeket (a vizsgált vállalkozás közvetlen és közvetett tulajdonosainak vagy cégjegyzésre jogosultjainak egyéb – tulajdonban álló vagy irányított – vállalkozásai).

A brókercégekhez köthető vállalkozások érintettségét jelentősen befolyásolja a tulajdonosi befolyás mértéke (tulajdoni hányad), a gazdasági forma, illetve az, hogy a tulajdonosi, cégjegyzésre jogosult kapcsolat hatályossága milyen időszakra tehető.

A cégeket érő negatív hatások a felszámolási eljárások, illetve cégmegszűnések révén is elérhetik a kapcsolódó vállalkozásokat. Ha egy bevételt és jövedelmet termelő vállalkozás kiesik egy cégcsoportból, az mindenképp hatással van a többi cégre (persze a kapcsolat jellegétől függően). Ezek a hatások a leányvállalatokat, illetve a közvetlen tulajdonosi vállalkozásokat érinthetik a legérzékenyebben, míg a felszámolás alá került vállalkozásokhoz távolabbi ponton kapcsolódó testvérvállalkozásokat vagy közvetett tulajdonosi cégeket értelemszerűen kevésbé.

Mivel az Országgyűlés elfogadta a brókerbotrányok károsultjainak kártérítését szolgáló vagyonbiztonságba helyezéséről szóló törvényt, a cégcsoport egyes tagjait további – büntetőjogi – következmények is érinthetik, illetve sújthatják. Ennek értelmében ugyanis bizonyos esetekben a cégek kapcsolt vállalkozásainak vagyonát is zár alá vehetik (a vezető tisztségviselő, az alkalmazott, valamint a könyvvizsgáló vagyonának zár alá vétele mellett).

Kapcsolt vállalkozás alatt a törvény a számvitelről szóló törvény által meghatározott fogalmat érti. A cégek összesített elemzése megközelítő képet adhat arról, hogy milyen nagyságrendű gazdasági aktivitást befolyásolhat a három befektetési intézmény felszámolása. A vizsgált cégek döntő többsége aktív, mintegy 3700 alkalmazottal rendelkeznek összesen. A vállalkozások nem csak hogy aktívak, de a hazai átlaghoz képest viszonylag stabilan is működtek az elmúlt években. Legalábbis erről tanúskodik az a tény, hogy általában nagyobb múlttal rendelkező cégekről van szó: átlagéletkoruk meghaladja a 12 évet. A brókercégek felszámolásának következtében azonban – az érintettség mértékétől függően – felszámolási hullám indulhat a cégcsoportokban is, így az érintett alkalmazottak egy részének munkaviszonya is megszűnhet.

A cégcsoportok kiterjedt tevékenységét jól jellemzi, hogy majdnem minden ágazatban érintettek, de jellemzőek a pénzügyi és ingatlanügyletek, valamint a szakmai tanácsadás jellegű tevékenységek.

A cégcsoportok teljes nagyságát jól mutatja, hogy a három csoport együttesen 2011–2013-ig minden évben 40 milliárd forint feletti árbevételről számolt be. A magas árbevételek ellenére a 229 cég adózás előtti eredménye 2011-ben és 2012-ben is negatív volt.

Az eredmény ugyanakkor 2013-ra pozitívra fordult, ami akár azt is jelezheti, hogy egyfajta belső konszolidáció már 2013-ban elindulhatott. A befektetői pénzek visszatérítésénél fontos szempont lehet, hogy az érintett cégek vagyona fedezi-e a pénzintézetek kintlévőségeit. A cégvagyon értékét meg lehet becsülni a beszámoló adataiból vagy a kifizetett osztalékokból, mindazonáltal az így számított vagyonértékek nem feltétlenül jelentik azt, hogy a vagyonbiztosítási intézkedéseknél ezek az összegek fellelhetőek lesznek.

A vizsgált 229 cég aktivitását jól jellemzi, hogy az elmúlt három évben több mint 2,5 milliárd forint EU-s pályázati támogatásban részesültek, és a közbeszerzésekből is kivették a részüket közel 1 milliárd forinttal – derül ki az Opten adataiból.

 

A Quaestor-csőd miatt megszűnik az nb1.hu

Szerdától megszűnik az nb1.hu, Magyarország elsőként indult labdarúgó-hírportálja. Az MTI idézi Pajor-Gyulai László főszerkesztő az oldalon megjelent, Búcsúzunk című írását, amiben így fogalmaz: "Tulajdonosunk, a Quaestor gondjai miatt sejtettük, hogy ez a nap is felvirrad, de nagyon nehezen akartunk beletörődni. Tegnap délután már tudtuk, vége, az oldal április 1-től - micsoda gonosz tréfa a sorstól! - nem működik tovább, de mi dolgoztunk addig a pillanatig, amíg át nem vettük a felmondó leveleket." Az nb1.hu honlap nyáron ünnepelte volna 16. születésnapját. Az oldalt Imre Mátyás 1999. nyarán indította el. Ez volt az ország első internetes labdarúgó-hírportálja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.