Több búza termett, mégis drágulhat a kenyér

Az előzetes várakozásokat is meghaladó, több mint ötmillió tonna búzát takarítottak be idén Magyarországon - mondta sajtótájékoztatóján Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Étkezési gabonából azonban a szokottnál kevesebb termett.  A termény 65 százaléka takarmánybúza, miközben az arány rendesen épp a fordítottja.

A gyengébb minőség fő oka a nyár eleji pocokinvázió, illetve az intenzív júliusi esőzés. Azok a gazdák, akik még az eső előtt be tudták takarítani a termést, jobb minőségű búzát vihettek a magtárba, míg azok, akik csak az esőzés után jutottak ki a földekre, gyengébb minőségű gabonát arathattak.

Ugyanakkor a takarmánybúza nagyobb aránya azzal is magyarázható, hogy a gazdálkodók egy jó része inkább ezt vetett, mivel azzal jóval magasabb termésátlagot lehet összehozni, miközben az étkezési és a takarmánybúza ára között a korábbi években nem volt nagy különbség. Idén ez amúgy pont nem igaz, így aki erre spekulált, nem biztos, hogy jól járt.

Bár az ország éves kenyérgabona szükséglete, mintegy 1,2 millió tonna búza már a raktárakban van, az étkezési búza ára mégis emelkedik. Czerván György ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az agrártárcának nincs ráhatása a kenyérárakra. Bár az emelkedő gabona, majd lisztárak nyilvánvalóban beépülnek a kenyér árába, ám az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a végső, fogyasztói áron belül az alapanyag költségének súlya csak 20 százalék, így például a forintárfolyam alakulása nagyobb hatással lesz arra, hogy mennyibe kerül lmajd egy kilo kenyér.

Összességében a nyári betakarítású őszi búza termésátlaga így is jobb lett a vártnál, így korábban 4,6 tonna per hektárra becsülték, ám végül 4,7 tonna lett. A többi gabonafajta is jobban teljesített, az őszi árpát már korábban betakarították: ebből átlag 4,5 tonna termett hektáronként, amely az előző öt év átlagához képest 16 százalékos emelkedést jelent. A repcéből rekordtermést takarítottak be: három tonna felett volt a hektáronkénti átlag, amely 14 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A földeken még kint van a kukorica és a napraforgó, de az eddig felmérések alapján úgy tűnik, hogy ezekből a terményekből is igen jó hozam várható. Czerván György szerint jelenleg úgy látszik, hogy az árukukoricából 7,2 tonnás hektáronkénti termésre lehet számolni, míg hibrid kukoricánál hektáronként 3,2 tonnányi lehet majd a betakarítás.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: helyenként jelentősen eltértek a terméseredmények, így a fő termőterületnek számító Jászkun-Szolnok, Csongrád és Bács Kiskun megyékből mindössze 3,8-3,9 tonna termést takarítottak be hektáronként. Vancsura József szerint ennek fő oka a pocokinvázió volt. Becslések szerint a rágcsálók 150 ezer tonna termést ettek meg, emellett az intenzív esők miatt a gombabetegségek – sárgarozsda – is jelentősen csökkentette a hozamot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.