Több a tavalyinál, de csökken az államadósság

Szeptemberben a GDP 83 százalékán, novemberben 79 százalékán állt a 24 ezermilliárd forintot is meghaladó államadósság, ami a tartozásainkat kezelő állami cég vezérhelyettese szerint az év végére a tavalyi szint alá csökkenhet.
November végére számítások szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság - jelentette be Borbély László András az Államadósság Kezelő (ÁKK) Zrt. általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.

Árfolyamtól függően várhatóan 35-37 százalék lesz a devizarészarány az év végére, míg három évvel ezelőtt nagyjából fele-fele volt a deviza és a forinthitel aránya az államadósságon belül. Ezzel jelentősen csökken az államadósság árfolyamkockázata - tette hozzá.

Novemberben csaknem ezermilliárd forintot törlesztünk, tehát nemcsak GDP-arányosan csökken az adósság ebben a hónapban hanem abszolút értékét tekintve is. Az Európai Uniótól 2008-ban felvett hitelből november elején visszafizetett 2 milliárd euró - 620 milliárd forint - mellett 355 milliárd forint értékű diszkont kincstárjegy is lejár - ismertette az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett arra is, hogy az éves magyar GDP mintegy 30 ezer milliárd forint, azaz 300 milliárddal csökkenő adósság egy százalékponttal alacsonyabb GDP-arányos szintet jelent.

Borbély László András azt is elmondta, hogy az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, másfélmilliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága. Az Európai Bizottság 3A-s kibocsátóként, azaz a legjobb minősítésű adósként vette fel a fedezetét és változatlan feltételekkel felár nélkül nyújtotta a magyar államnak. Az ÁKK vezető tisztségviselője emlékeztett arra is, hogy a 2008-as 20 milliárd eurós IMF-EU hitelkeretből Magyarország ténylegesen 12,8 milliárdot hivott le.

Borbély László András felhívta a figyelmet arra is, hogy az adósságkezelő hetente közöl GDP-arányos adósságadatot, amely azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy másfél százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.

Az ÁKK honlapján elérhető adatok szerint november 14-én 79,1 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, 2 százalékponttal alacsonyabban az október véginél. A legfrissebb adat tükrözi az Európai Bizottságtól 2008-ban felvett hitel 2 milliárd eurós részletének visszafizetését. Borbély László András egy szerdai interjúban azonban azt is elmondta, hogy a hónap végéig még további 355 milliárd forinttal csökken az adósság a lejáró diszkont kincstárjegyek kifutása miatt. Ez további 1,2 százalékponttal csökkenti majd a GDP-arányos adósságot.

Borbély László András elmondta, hogy az adósságkezelő hetente közölt GDP-arányos adósságadata azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy másfél százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi számlákról kiadott negyedéves jelentése szerint az államháztartás névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága, a maastrichti államadósság idén szeptember végén a GDP 83 százalékán állt, a tavaly év végi 79,4 százalékos szinttel szemben. Az ÁKK nem konszolidált adósságmutatója szeptember végére 80,7, 2013 végén 75,7, százalékos GDP-arányos adósságot jelzett.

Az ÁKK adatai szerint múlt pénteken a központi költségvetés adóssága 24 ezer 204 milliárd forintot tett ki, ami 2 ezer 206 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól átvállalt adósságot, amely csak a központi költségvetés adósságát növeli, de nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 euró árfolyamnál gyengébb devizaárfolyam is - olvasható az ÁKK honlapján.

A nemzeti számlák szeptember óta alkalmazott ESA2010 módszertana szerint azonban központi költségvetés adóssága a GDP 77,1 százaléka volt a múlt hét végén. Az ÁKK táblázatában az összehasonlíthatóság érdekében mindkét módszertan (ESA95, ESA2010) szerint számolt adósságráták megtalálhatóak. Az MNB számítása szerint az ESA2010-es módszertannal átszámolt tavalyi GDP adattal kalkulálva a maastrichti adósság 77,3 százalékon állt az év végén, de az idei negyedévek GDP-revízióját azonban még nem vette figyelembe az MNB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.