Tízszázalékos kisvállalkozói adókulcs

A félmilliárd forint alatti nyereséget termelő kis- és középvállalkozások a jövő évtől 10 százalékos kulccsal adóznak - jelentette be Kármán András adózásért felelős államtitkár. Eltörlik a szuperbruttót, nő a minimálbér, de járulékot nem csökkentenek.

Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni. A kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek - ismertette Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: a kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a hiánycél.

Hangsúlyozta: az új szja-rendszer kialakításánál fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senki nettó jövedelme ne csökkenjen, és jelentősen bővüljön az adózok köre. Az új rendszer jövő évtől lép hatályba. A részleteket még egyeztetik.

Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - mondta.

Eltörölnék a szuperbruttót az új adórendszerből, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja - válaszolta az MTI kérdésére az államtitkára.

A minimálbért illető kérdésre azt mondta: lesz emelés, mint minden évben. A cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen. Ugyanakkor utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be. Így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek.

Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - mondta.

A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását - tette hozzá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztet először a szektor képviselőivel a bankadó kérdésében.

 

Csak az állami cégvezetők bére csökken 15 százalékkal

Nem a közszférára, hanem a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezetői tisztségviselőire vonatkozik a kormány gazdasági akciótervében bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés - hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón. Megismételte: az állami vállalatok igazgatóságainak számát 100-ról 10-re, az igazgatósági létszámot 319-ről 55-60-ra csökkentik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.