Könnyű fogyást ígértek, tízmilliót fizetnek

A TV Brands Kft. Reduline 36 nevű terméke gyógyászati segédeszköznek minősül, a hirdetésekből mégis több kötelező elem kimaradt. Ellenben azt a látszatot keltették, mintha megerőltetés, diéta és testmozgás nélkül is le lehetne fogyni. A Gazdasági Versenyhivatal ezért tízmillióra büntette a céget.
Megtévesztő hirdetések miatt tízmillió forintra bírságolta a TV Brands Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a GVH megállapította, hogy a TV Brands Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott és megtévesztő reklámokat tett közzé a Reduline 36 termékével kapcsolatban. A TV Brands Kft. 2011 áprilisa és 2013 júniusa között a termékkel kapcsolatban intenzív reklámkampányt folytatott.

A GVH, figyelembe véve az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal tájékoztatását megállapította, hogy a Magyarországon orvostechnikai eszközként forgalomba hozott termék gyógyászati segédeszköznek is minősül, így a termék hirdetésére vonatkoznak az ágazati, további reklámozási előírásokat részletező törvény előírásai is.

A versenyhivatal döntése szerint a TV Brands Kft. egyebek mellett a terméket nem a termékkategóriára vonatkozó speciális szabályoknak megfelelően reklámozta, egyes kötelező tájékoztatási elemeket nem jelenített meg. A többi között azt az üzenetet közvetítette a fogyasztóknak, hogy a termék alkalmazásával megerőltetés, diéta és testmozgás nélkül is le lehet fogyni.

A GVH Versenytanácsa megtiltotta a jogsértő magatartások további folytatását, a bírság kiszabásakor a reklámköltségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság, hogy a jogsértő reklámok célcsoportja azon sérülékeny fogyasztói kör, akik testtömegükkel való elégedetlenségük révén az átlagosnál kiszolgáltatottabbak, könnyebben befolyásolhatóak. A GVH ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte többek között, hogy a TV Brands Kft. a versenyfelügyeleti eljárás megindítását megelőzően megváltoztatta a kereskedelmi gyakorlatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.