Tízmillió euróval vesztegetett a MOL?

Hernádi Zsoltot, a magyar olajtársaság vezérigazgatóját kenőpénz átadásával gyanúsítja a horvát ügyészség.

Ivo Sanader volt horvát kormányfő a Vecernji List napilap szerint 10 millió eurót (két és fél milliárd forintnál is többet) kapott azért, hogy átadja a magyaroknak az INA irányítását. Mint ismeretes, a MOL a legnagyobb, ám nem többségi tulajdonos a horvát nemzeti olajtársaságban, ezért is kifogásolták sokan Horvátországban, hogy kivételezett helyzetbe juthatott a stratégiai döntéseket illetően.

A horvát újság osztrák forrásokra hivatkozva most azt hozta nyilvánosságra, hogy mindennek komoly ára volt, a korrupciós ügyletekkel megvádolt, majd szökés közben hónapokkal korábban Ausztriában elfogott, jelenleg pedig a kiadatását váró Sanader pénzt kért a később nagy vihart kavart politikai döntéséért cserébe. Az ügyletről – a horvát lap értesülései szerint – 2008-ban és 2009 elején Budapesten is tárgyalt a volt horvát miniszterelnök.

A MOL leszögezi, hogy soha semmilyen kifizetés, vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem - reagált közleményben szinte azonnal a magyar olajtársaság. "Társaságunk határozottan visszautasítja az ezzel összefüggésben tett gyanúsításokat, melyekkel szemben szigorú jogi eszközökkel fel fog lépni" - írta a MOL.

Az egyes sajtótermékekben forrásként megjelölt Barbara Göth-Flemming csak Sanader kiadatásáról nyilatkozott a sajtónak, a 10 millió eurós MOL-megvesztegetésről szóló állítás nem tőle származik - közölte a Népszabadsággal a bécsi igazságügyi minisztérium szóvivője, Dagmar Albegger.

Mint elmondta, a Salzburgban őrizetben tartott volt horvát miniszterelnök hétfőn hozzájárult kiadatásához, amelyre egy-két héten belül kerül sor.

Hernádi Zsolt a Mol terjeszkedését bemutató térképpel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.