Tízmillió darab iPhone5 fogyhat az első hétvégén

Bár tudása nem predesztinálja erre, már valóságos kultuszcikk lett az Apple új okostelefonja, az iPhone5, amelynek bolti árusítását pénteken kezdték meg nyolc kiválasztott piacon. Az Apple már a hétvégén elérheti a tízmillió eladott darabszámot, amivel minden létező rekordot megdöntene.

Ausztráliában, Japánban, Hongkongban, Szingapúrban, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában kezdték meg pénteken az iPhone 5-ösök forgalmazását. A készülék a beépített memória nagyságától függően 199, 299 vagy 399 dollárba kerül – új mobilszolgáltatói előfizetés mellett. Az első hétvégén teljesülhet az Apple álma, és az eladott darabszám meghaladhatja akár a tízmilliót is – jósolja a hatalmas érdeklődést tapasztalva Gene Munster, a Piper Jaffray piackutató cég elemzője.

A nagyvárosok Apple szaküzletei előtt kígyózó sorokat látva igen valószínű, hogy az iPhone5 a világ eddigi legsikeresebb szórakoztatóelektronikai cikke lesz, ami a bevezetéskori forgalmat illeti. A szórakoztatóelektronikai jelző a iPhone5 esetében a megállja a helyét, ugyanis a telefonálás lassan mellékfunkcióvá válik, a számos alkalmazás egyikévé „degradálódik”. Az Apple befektetői számára azonban az iPhone5 több mint szórakoztatóipari termék, a cég nyereségének ugyanis kétharmadát már az okostelefon-eladások adják.

A részvényárfolyam lépést tart az érdeklődéssel, Frankfurtban 0,2 százalékos emelkedéssel nyitott a kurzus, amely rekordot rekordra halmoz, s már 701,54 dolláron cserél gazdát egy-egy Apple részvény – írja a Bloomberg.

Az óriáscéget legfeljebb az aggaszthatja, hogy gyártóbázisai és beszállítói bírják-e a tempót, és folyamatos legyen az utánpótlás. Jól értesültek szerint főként a kijelzők szállításában lehetnek fennakadások. Az Apple-nek át is kellett ütemeznie a kiszállításokat, miután kiderült, hogy az internetes áruházában 2 milliónál is több előrendelést regisztráltak a feliratkozás első, múlt pénteki napján.

Ez az egy évvel korábban debütált iPhone 4S-nek a duplája. Első menetben a fenti nyolc nagy piacot szolgálják ki, ezeket további 22 ország - közte Magyarország – követi szeptember 28.-ától, majd az év végére már száz országban válik megvásárolhatóvá a készülék.

Az új iPhone könnyebb elődjénél, nagyobb a képernyője és gyorsabban csatlakozik az internetre és a gyorsabb hálózati rendszerekkel is kompatibilis, noha a készüléknek az LTE-vel azért akadjak kezdeti csatlakozási gondjai, de ezek gyors kiküszöbölésére ígéretet tettek a szolgáltatók és az Apple.

Az Apple az okostelefonok 219 milliárd dollárosra becsült piacán jelenleg második helyen áll fő riválisa, a Google Android operációs rendszerét használó dél-koreai Samsung mögött. A tajvani HTC, a dél-koreai LG és a Google által nemrég megvett amerikai Motorola Mobility mellett a finn Nokia is minél nagyobb szeletet szeretne kihasítani magának a piaci tortából. Erre lehetősége is lesz, hiszen a következő nagy attrakció a Microsoft új Windows Mobilt 8-as operációs rendszerével ellátott Nokia okostelefonok piacra dobása lesz - még az ősszel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.