Tízmilliárdot spórolhatnak az autósok

A Netrisk adatai szerint szerint a tavalyi kampányban a kötelezőjüket újrakötő autósok átlag 15 ezer forinttal tudták csökkenteni kgfb-tarifájukat, amivel összességében 12 milliárd forintot spóroltak. Mivel még sok olyan autós van, aki az utóbbi években nem kötötte újra szerződését, a cég idén is hasonló megtakarításra számít.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjszámításának változása miatt jelentősen módosulhatnak a biztosítási tarifák, ezért a legtöbb autósnak az idén is megérheti kötelezőt váltani – hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu. Az alkusz becslése szerint a tavaly kötelező biztosítást váltók összességében több mint 12 milliárd forintot takarítottak meg. (Váltson kötelezőt nálunk!)

Tavaly tovább erősödött az internet szerepe a kötelező biztosítások újrakötésében: 2009 novemberében már 530 ezren váltottak biztosítást online. Az internet idén tovább növelheti részesedését, a biztosítót váltók száma pedig akár elérheti a tavalyi, egymilliós rekordot is, hiszen a kötelező biztosítások új díjszámítási módja miatt jelentősen változhatnak egyes biztosítók tarifái. (Mint ismert, egy törvénymódosítás nyomán a jövő évi kgfb tarifák alapja már nem a motor köbcentiméterben mért űrtartalma, hanem kilowatt alapú teljesítménye lesz.)

Az erősödő árverseny nyomán évről évre tovább csökken a kötelező biztosítások átlagdíja, és ezzel az autósok terhei. Az átlagos tarifa tavaly novemberben már a 25 ezer forintot is alig haladta meg. Így azok az autósok, akik évről évre biztosítást váltottak, szinte minden évben spórolhattak az átszerződéssel. Az átszerződéssel megtakarított összeg tavaly a Netrisk statisztikája szerint átlagosan mintegy 15 ezer forint volt.

A teljes piacot tekintve a novemberben biztosítást váltó autósok összesen a múlt évben több mint 12 milliárd forintot spórolhattak meg, ami nagyjából 30 százaléka az összes kgfb-t fizető gépjármű tulajdonosra számolt, nagyrészt még mindig kihasználatlan megtakarítási lehetőségnek. A tét tehát idén sem kicsi, az autósok összességében 2010-ben is több mint 10 milliárd forintot spórolhatnak meg, ha újrakötik biztosításukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.