Tízmilliárdokkal ragadnak be a Malév hitelezői

Jogerős a Malév felszámolása. A hitelezői követelések jelentősen meghaladhatják a cég vagyonát, több tízmilliárd ragadhatjuk ragadhat bent.

Mától jogerős a Malév Zrt. felszámolását elrendelő végzés – derül ki a cégközlöny legfrissebb számából. Ez azt jelenti, hogy az állam által kirendelt vagyonfelügyelő helyett immár az állam által kijelölt felszámoló felelős a cég ügyei ért.

A tavaly nyár végén módosított csődtörvény rendelkezései szerint a kiemelt stratégiai jelentőségű vállalatok – ilyen a Malév Zrt. is egy kormánydöntés értelmében – felszámolása során az állami felszámolócég szakemberei járnak el, ők engedélyezik a hitelezői igények kielégítését, ám a hitelezők felé szűkebb beszámolási kötelezettséggel tartoznak, mint egy normál eljárásban.

A bíróság 2012. február 14.-én jogerőre emelkedett végzésével a Malév Magyar Légiközlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság adós felszámolását főeljárásként elrendelte. A felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet február elsején nyújtották be. 

Mivel az adóst a kormány rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánította, amelynek esetében a bíróság az adóst megillető rendkívüli moratóriumot e végzés Cégközlönyben történő közzétételétől számított 90 napos időtartamra meghosszabbítja.

A bíróság által kijelölt felszámoló: Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. Felszámoló biztosként pedig Varga Jenőt, a cég rendkívüli vagyonfelügyelőjét nevezték meg. A Cégközlönyben az szerepel, hogy mindazok akik az adóssal szemben fennálló ismert követeléseiket - kivéve a felszámolási eljárást közvetlenül megelőző csődeljárásban már bejelentett és nyilvántartásba vett követeléseket - a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, ismert követeléseiket e végzés közzétételétől számított 40 napon belül kell bejelenteniük a felszámolónak, vagyis Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nek.

A felszámoló csak azt a bejelentést veszi nyilvántartásba, amely után az igénybejelentő a követelés 1 százalékát, de legalább 5 ezer forintot, legfeljebb 200 ezer forintot a végzésben megjelölt számlára - a bírósági ügyszámra (végzés számra) hivatkozással - 40 napon belül befizetett és ezt a felszámoló részére igazolta - olvasható a cégközlönyben.

A Malév február 3-án reggel hat órakor szüntette be működését, törölve valamennyi járatát. 

A cég rendkívüli vagyonfelügyelője korábban elmondta: a Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a kisebbségi tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank 120 millió euró követelését. A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a Malév.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.