Tízezreket takaríthatnak meg a szemfüles autósok

Eddig átlagosan 5-10 ezer forintot spóroltak kötelezőjükön azok az autósok, akik már újrakötötték szerződésük. Ám aki egyúttal a lakásbiztosítását és a cascóját is lecserélte, az ezt még további közel 40 ezer forinttal fejelhette meg.

Tegnap óta elérhetőek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak az internetes kalkulátorokon. Már az első órákban több mint 30 ezer autós ellenőrizte a díját a Biztosítás.hu oldalon, ahol az első néhány ezer biztosítót váltó ügyfél választása alapján kialakulni látszik a biztosítók előzetes sorrendje is.

Az eddigi adatok alapján az idei kampányban négy biztosító számíthat kiemelt népszerűségre. A váltók eddig legnagyobb számban a K&H (az autósok 20 százaléka választotta ezt a biztosítót), az Uniqa (17 százalék), a Wáberer (közel 15 százalék)és a KÖBE (12,5 százalék) ajánlatait választották.

A kötelező biztosítás mellett népszerű még az üzemanyag kártya is, mely az autósok számára ingyenes tankolási kedvezményt biztosít (ezt a váltók 38 százaléka választja). Kevésbé fogynak azonban a plusz díjért kínált kiegészítő biztosítások. Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője szerint ez azért van, mert míg a megtakarításokra nyitottak az ügyfelek, az új kiadásokat a válság óta alaposabban megfontolják és a hangzatos kiegészítőkre nincs igazán szükségük.

A váltók átlagos díja 10 400 forint körül alakul, míg a váltók átlagos megtakarítása 5-10 ezer forint évente. A biztosítók előzetes várakozásai 600 ezer idei váltóról szóltak. Amennyiben ez bekövetkezik, az legalább hárommilliárd forintos újabb díjcsökkenést okozhat, a jelenleg 15 biztosítós és 82 milliárd forint összbevételű kötelező piacon.

A kötelező mellett a casco és a lakásbiztosítást váltók száma is jobban alakul, mint az előző évben. Számos biztosító extra (30-60 százalékos) díjkedvezményekkel jelentkezett a kampányban. A lakás és casco biztosításaikat is lecserélők ezért többet spórolhatnak, mint a csak kötelezőjüket ellenőrző társaik. A lakásbiztosításokon idén 14 900, míg a casco váltáson átlagosan 22 000 forint takarítható meg a Biztosítás.hu adatai szerint.

A 2013  január elsejétől bevezetésre kerülő (lakásbiztosításokra 10, casco szerződésekre 15 százalékos) újabb adók is segíthetnek abban, hogy több ügyfél ellenőrizze jelenlegi díjait. Az idei kampányban ugyanis új casco vagy lakásbiztosítási szerződést kötő ügyfelek a jövő év végéig még elkerülik az adók díjnövelő hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.