Tízezer alkalmazottat bocsát el a cseh autóipar

Az év végéig vagy a jövő év elején legalább tízezer alkalmazottól lesz kénytelen megválni a cseh gépkocsiipar, amely jelenleg mintegy 120 ezer személyt foglalkoztat.

Az elbocsátások már meg is kezdődtek – közölte csütörtök délben Antonín Sipek.

A csehországi gépkocsigyártók szövetségének elnöke szerint a pénzügyi válság miatt lényegesen csökkent a gépkocsik iránti kereslet. Emiatt a Mladá Boleslav-i Skoda Autógyár e héten szünetelteti a termelést. Mintegy 22 ezer alkalmazottját, valamint a félezernyi alvállalkozót kényszerszabadságra küldte.

A legnagyobb csehországi gépkocsigyár ugyancsak csütörtökön tette közzé az év első kilenc hónapjában elért gazdasági eredményeit. Annak ellenére, hogy az idén a tavalyi adatokhoz képest 14, 8 százalékkal több, összesen 530 924 Skodát vásároltak odahaza és külföldön, a cég évközi nyeresége 24,7 százalékkal, 8,66 milliárd koronával (86,6 milliárd forint) csökken. A kedvezőtlen folyamatot a koronának az euróhoz viszonyított erős árfolyama, az energiaárak és a bérköltségek növekedése okozta-- nyilatkozta az NOL-nek Jaroslav Cerny, a patinás gyár szóvivője. Szakemberek becslése szerint a cég év végi mérlege még kedvezőtlenebb lehet, mert az elmúlt hetekben a Skoda jelentős mértékben csökkentette a legtöbb gépkocsitípusainak az árait.

Prága

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.