Tizenötmillióba kerül a banknak a kéretlen számla

Tizenötmillió forint bírsággal sújtotta a K and H Bankot a szakmai felügyelet, mert egyik ügyfele számára annak kérelme nélkül forint folyószámlát nyitott.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) még 2008. november 18-án érkezett bejelentés, amelynek alapján az idén  áprilisban vizsgálatot  indított annak megállapítására, hogy a bank  a forint folyószámla megnyitása során a szabályoknak megfelelően  járt-e el.

A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklásából kiderül:  a bejelentő a bank értékpapír számlavezető rendszerének  meghibásodása miatt nem tudott személyesen megbízást adni euró alapú  befektetésének értékesítésére, ezért meghatalmazást adott az  értékpapírok eladására.

A bank munkatársa az értékpapírok eladásakor, a forintra történő  konverzió elvégzése előtt észlelte, hogy az ügyfél nem rendelkezik  aktív forint folyószámlával, s azt előzetes kérelem nélkül,  szabálytalanul megnyitotta a bejelentő részére. A bank a bejelentő  kérelme nélkül megnyitott számlát 2008. december 9-én lezárta.

A hitelintézet a felügyelet megállapítása szerint a számla  megnyitása során nem az adott helyzetben tőle elvárható gondossággal  járt el, és megsértette a pénzügyi és kiegészítő pénzügyi  szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályirendelkezéseket.

A kiszabott bírság a bírságkeret - a minimális banki jegyzett  tőke egytized-egy százaléka, vagyis 2-20 millió forint - felső  határához áll közelebb. Az intézkedés alkalmazása és a bírság  mértékének meghatározása során a PSZÁF figyelemmel volt a bank és  ügyfelei számára egyaránt magas kockázati besorolásúnak minősített  szabályszegés súlyára, annak a bank biztonságos működésére, valamint  a piacra és az ügyfelekre gyakorolt hatására, az előidézett  kockázatra. A bírság mértékét befolyásolta továbbá, hogy a piacon  jelentős súlyú, fontos intézményről van szó.

A felügyelet figyelembe vette azt is, hogy a bankra az idén már  kétszer is kiszabott bírságot. Áprilisban 10 millió forintra  bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok  betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség,  jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes  fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált  kötvények értékesítése kapcsán. Júniusban - 11 millió forint bírság kiszabása mellett - arra szólította fel, hogy maradéktalanul  intézkedjen annak érdekében, hogy alkalmazottai a bankszámla felett  rendelkezésre jogosult személy azonosítása során mindenkor a  jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően, a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.