Tizenöt magyar cég kapott zöld utat az orosz piacra

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) tizenöt magyar, két ciprusi és néhány görög cégnek engedélyezte, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba az élelmiszer-embargó feloldásának esetén – közölte Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője kedden tartott moszkvai sajtótájékoztatóján.
Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre. Idén több európai uniós ország arra kérte Oroszországot, hogy törölje vagy legalább enyhítse az embargót. Orosz ellenőrök április végén ellenőriztek több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszer-ipari céget.

Ha Oroszország feloldja a tilalmat, az auditált magyar, ciprusi és görög cégek azonnal felújíthatják termékeik szállítását. Görögország halat és sajtot, Ciprus szintén sajtot, Magyarország pedig marhahúst és szárnyasokat exportálhat - mondta Dankvert orosz sajtóbeszámolók szerint.

Az embargó előtt 90 magyar és hat ciprusi élelmiszer-ipari vállalat szállíthatta termékeit Oroszországba. Mostanra ez a szám Magyarország esetében 15-re, Ciprus esetében pedig kettőre csökkent - részletezte a Rosszelhoznadzor vezetője.
Görögország esetében is hasonló a helyzet. Az élelmiszer-szállítási tilalom előtt nagyjából kéttucatnyi cég exportált gyümölcsöket, például epret, őszibarackot és nektarint Oroszországba, az áprilisi helyszíni ellenőrzés eredményeként csak néhány vállalat kapott exportengedélyt az orosz féltől - közölte Dankvert, de konkrét számot a görög cégek esetében nem mondott.

Összességében a három országot tekintve a korábban auditált élelmiszeripari vállalatok kevesebb mint 20 százaléka újíthatná fel az Oroszországba irányuló exportját az orosz behozatali tilalom feloldásának esetén - hangoztatta Szergej Dankvert, aki szerint Magyarország, Görögország és Ciprus veszteségei meghaladták a 400 millió dollárt.

A három ország 2013-ban összesen 580 millió dollár értékben exportált élelmiszer-ipari termékeket Oroszországba. Ebből az összegből a behozatali tilalom alá nem tartozó termékek értéke nagyjából 150 millió dollár volt, tehát 400 millió dollárnyi kiesést okozott az embargó - mutatott rá Dankvert.

Az orosz piacot tekintve nem túl jelentős összegről van szó: 2013-ban Oroszország mintegy 15 milliárd dollár értékben importált élelmiszer-ipari termékeket. Nagyjából hatezer európai cég exportált élelmiszer-ipari termékeket Oroszországba az embargó bevezetése előtt, helyüket zökkenésmentesen vették át latin-amerikai, afrikai és ázsiai, valamint az Európai Unión kívüli európai országok termelői.

Az orosz állat-egészségügyi hatóság ellenőrei április 20-30. között végeztek helyszíni ellenőrzést azon - általuk kijelölt - magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára. Alapvetően a cégek működését vizsgálták az ellenőrök. A vizsgált 16 vállalat között nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek, sőt, tejipari vállalat is szerepelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.