Tizennyolc spanyol bankot minősített le a Fitch

Tizennyolc spanyol bankot minősített le kedden a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben a spanyol államadós-osztályzatot is agresszív mértékben rontotta.

A Fitch keddi londoni elemzése szerint az érintett bankok hosszú távú adóskockázati osztályzatainak visszaminősítése hasonló aggályokat tükröz, mint amelyek a spanyol szuverén adósbesorolásokra is hatással voltak. A Fitch e tényezők között hangsúlyosan kiemeli, hogy felülvizsgált várakozása szerint a spanyol gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lesz, jóllehet a cég korábban még enyhe fellendülést jósolt 2013-ra.

A keddi tömeges leminősítésektől érintett spanyol bankok mindegyike csak a hazai piacon tevékenykedik, így jövedelemtermelő kapacitásuk, kockázati profiljuk, finanszírozási hozzáférésük és finanszírozási költségeik igen érzékenyek a spanyol gazdaság - és ezen belül főleg a hazai ingatlanpiac - helyzetének alakulására - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég közölte: nem módosította a spanyol bankszektor kormányzati kisegítésével kapcsolatos nézeteit annak nyomán sem, hogy a spanyol kormány a minap 100 milliárd euróig terjedő hitelt kért az euróövezeti mentőalapból (EFSF/ESM). A spanyol szuverén adósosztályzat három fokozattal történt leminősítésében ugyanis már szerepel tényezőként a spanyol bankrendszer szerkezeti átalakításának és feltőkésítésének valószínű államháztartási költsége, amely a Fitch becslése szerint alapesetben 40-60 milliárd euró, a cég stresszhelyzeti forgatókönyvének megvalósulása esetén 100 milliárd euró is lehet - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings a múlt héten - még a spanyol hitelkérelem bejelentése előtt - igen agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot, egyebek mellett éppen arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet. A Fitch a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az addigi elsőrendű "A"-ról - a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával - a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fitch Ratings a héten - már a spanyol segélykérelem után - összeállított újabb elemzésében közölte: számításai szerint ha Spanyolország csak 60 milliárd eurót hív le a bankrendszerének jóváhagyott segélycsomagból, a bruttó spanyol államadósság-ráta akkor is "irányt vesz" a GDP-érték 95 százaléka felé.

A Fitch szerint az, hogy Spanyolország külső finanszírozást vesz igénybe bankjai feltőkésítéséhez, jelzi, hogy a spanyol állam korlátozott finanszírozási rugalmassággal tud csak válaszolni negatív sokkok kialakulására. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi elemzőház, a Capital Economics londoni értékelése szerint Spanyolország gazdasági helyzete - és a korábbi segélyprogramok tapasztalatai is - egyértelműen megkérdőjelezik, hogy a mostani csomaggal milyen mértékig lehet kezelni az ország problémáit. Jóllehet a 100 milliárd eurós érték a kétszerese annak a minimumnak, amelyre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint szükség van, felvetődik viszont az a gyanú is, hogy a spanyol bankrendszer veszteségeit esetleg még nem tárták fel teljesen.

Ráadásul a "siralmas" gazdasági kilátások azokat a félelmeket is táplálják, hogy előbb-utóbb a spanyol államnak szintén külső pénzügyi segélyre lesz szüksége - hangsúlyozták elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.