Tizennyolc nagybefektetést támogat a kormány

A gazdasági minisztérium idén tizennyolc nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést. A társaságok több mint 330 milliárd forintot költenek beruházásokra, melyek összesen 6750 új munkahelyet teremtenek. Az Ernst & Young tanulmánya szerint Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont Európában.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium(NFGM) idén 18 nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, melyeknek köszönhetően több mint 330 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Magyarországon és 6750 új munkahely létesül – derül ki a tárca közleményéből. Nemzetközi összehasonlításban az Ernst & Young adótanácsadó cég befektetői preferenciákat vizsgáló legutóbbi tanulmánya szerint Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont Európában. A projektek számát tekintve és az új munkahelyek létesítése alapján hazánk szintén a hetedik helyet vívta ki eredményeivel.

Az egy főre vetített több mint hétezer eurós működőtőke-állomány értékével Magyarország már csaknem két évtizede a közép-kelet-európai régió éllovasai közé tartozik a tőkevonzásban. Hazánkban, kormányzati közreműködéssel a 2008 első kilenc hónapjában megvalósult 37 nagyberuházás összesen 8400 munkahelyet teremtett. Jelenleg is 34 nagybefektetővel folyik a szerződéskötés előkészítése, illetve további 36 nagybefektetővel folynak tárgyalások.

Idén a legnagyobb visszhangot a Daimler német autóipari vállalat nyári döntése kapta, amely szerint a cég Kecskeméten hozza létre Mercedes A és B osztályú gépkocsikat gyártó üzemét. A nemzetgazdasági jelentőségűvé minősített, 800 millió eurós beruházás közvetlenül 2500 munkahelyet hoz létre. Az ősz folyamán a kormány és a vállalat együttműködési megállapodást írt alá a megvalósításról, a cég legutóbbi közlése szerint beszállítóik kiválasztása jövő tavasszal veszi kezdetét.

Az év legnagyobb volumenű bővítését, vagyis egy már letelepült vállalkozás további beruházását a Hamburger Hungária Kft. hajtotta végre. A cég mintegy 300 új munkahelyet teremtő bővítésével megvalósuló létesítmény-együttes hulladékpapírból készült rostanyagból gyárt majd csomagolópapírt. A Magyarországra érkező működőtőke egyre nagyobb hányada (jelenleg mintegy 40 százaléka) egyébként újrabefektetés, a már megtelepedett vállalatok tehát kedvező tapasztalataik birtokában mind nagyobb számban és mértékben készek bővíteni tevékenységüket – fogalmaz a közlemény.

A Daimler mellett, amely először a díj történetében két kategóriában is elnyerte „Az Év Befektetője” címet 2008-ban, befektetői oklevelet kapott többek között a Richter Gedeon Nyrt. is, kiemelkedő jelentőségű, elsősorban oktatási együttműködéseiért. A gyógyszeripari vállalat nyáron jelentette be, hogy 15 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel új biotechnológiai úton előállított termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemét. A beruházás eredményeképpen mintegy 110 új munkahely jön létre. A Richter biotechnológiai üzeme várhatóan 2012-ben kezdi meg működését.

A legnagyobb regionális szolgáltató központot az IT Services Hungary Kft. létesítette 2007-2008-ban. A beruházással 1745 új munkahely jön létre Magyarországon. A vállalat budapesti és debreceni helyszíneken indít üzleti szolgáltató központokat, amelyek rendszerintegrációs (fejlesztési és implementációs), valamint üzemeltetési területeken szolgálják ki a cégcsoportot (a Deutsche Telekom AG-t) és a cégcsoport nemzetközi ügyfeleit. Az idei évben megvalósult további hasonló beruházásokkal (például British Telecom, Cognizant, Lexmark) együtt összesen már 50 nagyvállalat működteti regionális szolgáltató központjait Magyarországon mintegy 20 ezer főt foglalkoztatva.

A befektetői oklevelek egyikét hagyományosan az év befektetőbarát ipari parkja kapja. Idén a Szolnoki Ipari Park mellett a szolnoki önkormányzat is e kitüntetésre érdemesnek bizonyult. Az ipari parkban 2007-2008-ban letelepült négy vállalkozás több mint 520 közvetlen munkahelyet teremt beszállításigényes iparágakban. A pozitív beruházási döntésekben jelentős szerepet játszott a városi önkormányzat is.

A működőtőke Magyarországra csábításához elengedhetetlenül szükséges a települések, önkormányzatok fogadókészsége, szakmai felkészültsége. Ennek érdekében a NFGM az ITD Hungary Befektetésösztönzési Ügynökséggel közösen novemberben indította el a Befektetőbarát Önkormányzatok Programját. Az elsősorban oktatási és tanácsadási program célja az, hogy az ITDH a befektetésösztönzéssel kapcsolatos főbb irányvonalak megadását követően folyamatos szakmai tanácsadással lássa el a programhoz csatlakozó települések vezetőit, és, hogy az ügynökség a rendszeres kommunikációnak köszönhetően naprakész információkkal rendelkezzen az egyedi, helyi kompetenciákról és az eredeti újításokról, kezdeményezésekről illetően. Minden, a téma iránt érdeklődő település szakmai segítséget kap abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára, milyen módon tudnak nyílt és építő párbeszédet folytatni a befektetések hatásairól helyi szinten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.