Tizenhétmilliós versenybírság a Sparnak

A hipermarketlánc ellen piaci erőfölénnyel történő visszaélés miatt indított vizsgálatot a GVH, ám a cég szerintük hátráltatta a hatóságot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010. május 6-án indított eljárást a SPAR ellen jelentős piaci erővel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt a teljesítmény-arányos bónusz dinamikus és stabil részének alkalmazásával, valamint az azóta a SPAR által már nem alkalmazott kereskedelem-szervezési, illetve infrastruktúra-fejlesztési díjak beszállítókra történő kivetésével kapcsolatban - adta hírül GVH.

Az eljárás során a GVH a tényállás feltárása érdekében adatszolgáltatásra kötelezte a SPAR-t, amelynek azonban a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget.

A SPAR ezen magatartása akadályozza a valós tényállás feltárását, s emellett az eljárás elhúzódásához vezetett- írja a GVH a közleményében. A hiányos adatszolgáltatás miatt az eljárás lefolytatásához nélkülözhetetlenül szükséges adatok, információk nem álltak teljes körűen a GVH rendelkezésre, így a vizsgáló előbb 16,8 millió forint eljárási bírságot szabott ki a cégre, majd 2011. október 13-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Spar bicskei székhelyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.