Tizenhét hónapja csak fogynak az állások az USÁ-ban

Tizenhetedik hónapja csak fogynak a munkahelyek az Egyesült Államokban. Májusban 345 ezer állással volt kevesebb a magánszektorban, mint áprilisban, az adat azonban jócskán alulmúlta az elemzők várakozásait.

Az Egyesült Államokban májusban 345 ezer állással volt kevesebb a magánszektorban, mint áprilisban, közölték az amerikai munkaügyi minisztériumban pénteken. A csökkenés jóval kisebb, mint áprilisban volt, amikor 504 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. Az adat jócskán alulmúlta az elemzők átlagosan 525 ezres várakozását is.

A májusi a legkisebb visszaesés volt tavaly szeptember óta, mindazonáltal a munkahelyek 17-ik hónapja fogytak egyvégtében, ilyen hosszú sorozat utoljára 1981-82-es gazdasági válság idején volt. A recesszió 2007 decemberi kezdete óta 6 millió munkahely veszett oda az Egyesült Államokban, és a munkanélküliség 4,5 százalékponttal nőtt, jegyezték meg a minisztérium közleményében. Májusban a munkanélküliség 9,4 százalékra - 1983. augusztus óta a legmagasabbra - emelkedett az áprilisi 8,9 százalékról az Egyesült Államokban, közölték szintén pénteken. Az elemzők csak 9,2 százalékra számítottak.

Az átlagfizetés óránként 18,54 dollár volt az amerikai magánszektorban májusban, 3,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A májusi infláció adata még nem ismeretes, áprilisban átlagosan 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mint tavaly áprilisban. Második hónapja folytatódott az enyhe defláció éves összehasonlításban, az áprilisi a legnagyobb éves árcsökkenés volt 1955 augusztusa óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.