Tizedével kevesebb vendég volt a Balatonnál

A kereskedelmi szálláshelyek 13, illetve 7 százalékkal kevesebb külföldi és belföldi vendéget fogadtak január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Júliusban, akár az első hat hónap mindegyikében, alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi  szálláshelyek, mint tavaly – derül ki a KSH adataiból. A vendégéjszakák száma  a vendégekéhez hasonló mértékben, 12 és 7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek 2009 első félévében 263 milliárd forint bruttó árbevételt értek el: a vendéglátóhelyek árbevételének 12 százaléka származott a kereskedelmi szálláshelyen üzemeltetett  üzletekből.

A kereskedelmi szálláshelyeken január-júniusban a külföldi és a  belföldi vendégek száma 14 százalékkal, illetve 9 százalékkal maradt  el az előző évi értéktől, míg a vendégéjszakák száma 12 százalékkal,  valamint 9 százalékkal csökkent.

Az első félévben a szálláshelyek árbevétele 100 milliárd forint volt, folyó áron 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tavaly az első hét hónapban a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent. A külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma  egy százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma azonban két  százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az idén január-júliusban 1,718 millió külföldi vendég 4,962 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.
A kereskedelmi szálláshelyek 2,186 millió belföldi vendéget és 5,233 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek.
Az év első hét hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első hét hónapban 11, illetve 15 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régiót jellemezte.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 124 milliárd forint bruttó  árbevételt értek el ebben az időszakban, ezen belül a szállásdíjbevétel 72 milliárd forint volt. 

A KSH adatai alapján a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15273 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó  árbevétel pedig 6 311 forint, tavaly ugyanez az érték 14932, illetve 7058 forint volt.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős  csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 6  százalékpontos visszaesése is befolyásolta. Az idén júliusban a  szálláshely-szolgáltatás általános forgalmi adója 20 százalékról 18 százalékra csökkent, ezért a szállodák júliusi nettó átlagára 9,6  százalékkal, a bruttó pedig 7,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az év első hét hónapjában a forintárfolyam 12-15  százalékkal volt gyengébb, mint az előző évben. Ennek ellenére mérséklődtek a bevételi adatok, mivel a szállodák külföldivendég-éjszakái jelentősen csökkentek.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-júliusra számított árindexe 1,7, illetve 5,9 százalék  növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Július 31-én  2830   kereskedelmi szálláshely működővolt, ezen belül a 856 szálloda 51 ezer szobával, 1085 panzió 14 ezer szobával állt a vendégek rendelkezésére, valamint 889  egyéb szálláshely - turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping.

A KSH adatai szerint a szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül 31 ezer embert foglalkoztattak, hat százalékkal kevesebbet az előző évinél.

Bár sokan nyaraltak a Balatonnál, a statisztika nem fest jó képet
Balatoni ingatlanok, balatoni házak, Balatonvilágos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.