Továbbra is veszteséges az AAA Auto

A tavalyi első negyedéves, 5,28 millió euróra rúgó veszteség után idén 883 ezer euró mínusszal zárta a márciust az AAA Auto Group. Magyarországon tizedannyi gépjárművet adtak el, mint egy évvel korábban.

Az első negyedévet 883 ezer euró veszteséggel zárta a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett AAA Auto Group N.V. - közölte a cég a nemzetközi számviteli szabályok (IRFS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésben a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. Elemzők korábban 6,7 millió euró mínuszt vártak. Tavaly az AAA vesztesége 5,28 millió euró volt az első negyedévben.

AAA Auto
AAA Auto

A társaság 2008 közepe óta csak Csehországban és Szlovákiában működik, március végén a romániaival együtt felfüggesztette magyarországi használtautó eladásait a gyenge teljesítményre hivatkozva. A cég 2008 júniusában lengyel részlegét is bezárta. Az AAA Autó korábban azt közölte, részvényeit nem vezeti ki a Budapesti Értéktőzsdéről, és azt tervezi, hogy a gazdasági helyzet javulása után - két-három éven belül - visszatér a magyar autópiacra.

A gyorsjelentés a konszolidált 38,7 millió eurós árbevétel 54,3 százalékos csökkenéséről számol be. A gépkocsieladásokból 33,7 millió euró bevétel származott. A társaságcsoport az első negyedévben a bázishoz képest 52,5 százalékkal kevesebb, 8924 darab gépkocsit adott el, ebből Magyarországon 279-et, ami mindössze tíz százaléka a tavalyi első negyedévi értékesítésnek. Az AAA Auto konszolidált bevételének csökkenéséhez hasonló arányban, 55,1 százalékkal 30,48 millió euróra csökkentette az értékesítés közvetlen költségeit, így a kettő különbsége, a bruttó fedezet 50,9 százalékkal 8,22 millió euróra esett vissza. A működési tevékenység ráfordításait a társaság ennél nagyobb arányban, 65,9 százalékkal 7,74 millió euróra csökkentette.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 633 ezer eurót tett ki, míg egy évvel korábban ezen a soron a társaság 1,43 millió forint veszteséget mutatott ki. Az időszak során a nettó nyereség elérte a 741 ezer eurót, szemben az egy évvel korábbi 2,29 millió euró veszteséggel. A befejezett tevékenységek a nettó profitot 1,63 millió euróval mérsékelték, így lett 883 ezer euró a veszteség. Az AAA Auto konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén, március 31-én 77,54 millió euró volt, míg egy évvel korábban 153,14 millió eurót tett ki.

A AAA Auto részvényeivel 2007. szeptember 26. óta lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában. A 0,1 euró névértékű papír a csütörtöki tőzsdenapot 89 forinton (az MNB középárfolyamán 0,3 euró), az előző napinál egy forinttal olcsóbban zárta, de mindössze 8870 részvény cserélt gazdát. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 242 forint, a legalacsonyabb 49 forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.