Tízből hat cseh cég fizetést csökkent

Csehországban átlagosan minden öt vállalat közül három csökkenti alkalmazottai javadalmazását, főként a prémiumok visszafogásával - derült ki a cseh gyáriparos szövetség legfrissebb felméréséből.

Csehországban a megrendelések, a forgalom és az export visszaesése miatt a cégek 61 százalékánál csökkentik az alkalmazottak jövedelmét, részben a prémiumok visszafogása révén - közölte 1600 vállalatot felölelő felmérésének eredményét a cseh gyáriparos szövetség kedden. A vállalatok hatvan százaléka ugyanakkor még tartózkodik a leépítésektől, illetve legföljebb néhány embert bocsátott csak el.

Csehország hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 3,4 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől.  Az Európai Bizottság erre az évre 2,7 százalékos visszaesést,jövőre 0,3 százalékos növekedést jósol a cseh gazdaságnak. Tavaly 3,1 százalékkal, tavalyelőtt hat százalékkal nőtt a cseh GDP.

Az utolsó adat szerint a cseh export, folyó áron, márciusban 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miután februárban 22,2 százalékkal zuhant. Az első negyedévben átlagosan 17,5 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbitól. A behozatal az első negyedévben 18,8 százalékkal csökkent az egy évvel azelőttihez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.