Tízből egy állami cégvezető nem fizeti vissza a jutalmát

Bár az állami cégvezetők többsége visszafizette tavalyi prémiumát, 10 százalékuk nem kíván élni ezzel a lehetőséggel - írta a Blikk.

Hiába járt a munkaszerződésük alapján az extra pénz az állami cégek vezetőinek, a miniszterelnöki kérésnek a legtöbben nem tudtak vagy mertek ellenállni, és visszautalták a millióikat, de sokan részletfizetési lehetőséget kértek a cégüktől, hogy apránként törleszthessenek.

– Az állami társaságoknál dolgozók 89 százaléka reagált egyösszegű visszafizetéssel, részletfizetési megállapodás megkötésével vagy részletfizetési kérelem beadásával. Az első számú vezetők körében még kedvezőbb az arány, közel 95 százalékuk valamilyen formában intézkedett a visszafizetés teljesítéséről, felük egy összegben utalt – válaszolt a Blikk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Azt azonban nem árulta el a szaktárca, hogy valójában hány száz millió forintról van szó. 

A Blikk számításai szerint akár az egy-két milliárd forintot is elérhetik a tavaly kifizetett jutalmak, mivel csak a kiemelt állami vállalatoknál 2,6 milliárd prémiumot fizettek ki 2012-ben. Voltak, akiknek több mint 17 millió forintot kellett visszaadniuk, mint például a MÁV, az MFB vagy az MNV tucatnyi vezetőjének.

Megkerestünk több nagy állami céget, hogy vezetőik eleget tettek-e a kormány kérésének, és milyen megfontolásból tették mindezt.

– Tekintettel arra, hogy a visszafizetés nem jogszabályon, hanem az érintettek személyes döntésén alapult, a visszafizetésre vonatkozó, személyekhez köthető adatok megadásával társaságunknak tájékoztatási kötelezettsége nincs – válaszolták a Blikknek egységesen, szinte szóról szóra megegyezően a megkérdezett cégek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.