Tíz év legjobb befektetése: veteránautó

A szokásos általános véleményekkel ellentétben nem a részvénypiaci ügyletek, de még csak nem is az arany vagy a műtárgyak vásárlása, hanem a klasszikus autóritkaságok bizonyultak az elmúlt években a legjobb befektetésnek.

Ezen belül a legtutibb választásnak egyértelműen a régi Ferrarik bizonyultak – írja a NAPI Gazdaság. Az elmúlt 12 hónapban a klasszikus vörös autók ára 55 százalékkal ugrott meg, amivel messze maguk mögött hagyták a 24 százalékos drágulást produkáló Mercedes-Benzeket és a 13 százalékos pluszt elérő Porschékat − derül ki a Historic Motor Group (HMG) befektetési tanácsadó cég adataiból.

Az autóritkaságok őrült drágulása nem csupán egyetlen "tételre" vezethető vissza − fejtegette a The Guardiannek Dietrich Hatlapa, a HMG alapítója, korábbi befektetési bankár. Az okok között éppúgy ott van a ritkaságban rejlő érték, mint a technikai kifinomultság vonzereje vagy a Ferrarik versenypályákon aratott sikere. Ezek után aligha csoda, hogy a világ legdrágább autója jelenleg egy 1962-es Ferrari GTO 250, amely kéz alatt kelt el 35 millió dollárért – 7,8 milliárd forintért – tavaly nyáron, a toplistán az első négybe csak egy Mercedes-Benz tudott bekerülni a Ferrarik közé.

A HMG kialakított egy indexet az autóritkaságok árának követésére. Ez beilleszthető a Knight Frank ingatlanügynökség mutatósorozatába, amely más befektetési eszközök áralakulását sűríti össze hasonló módon. Az összehasonlítás alapján az autóritkaságok hozták messze a legtöbb hozamot az elmúlt tíz évben (430 százalék). Kiugróan szerepeltek még a bélyegek (225 százalék), az érmék (225 százalék) is. Ehhez képest ebben az időszakban a londoni tőzsde elsődleges mutatója, az FTSE-100 index 55 százalékkal gyarapodott. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.