Tízből hét magyar csirke szalmonellás
Alig több mint egy évük van a hazai baromfitartóknak, hogy alaposan kipucolják óljaikat. Ez jelenti ugyanis a szárnyasokról emberre terjedő, hasmenéses tüneteket okozó szalmonella felszámolásának alapját. Az Európai Bizottság ugyanis megelégelte, hogy a tagállamokban évente 170 ezren betegedjenek meg a fertőzés miatt. Megtiltották, hogy 2010. december 12-e után szalmonella baktériummal fertőzött csirkehúst hozzanak forgalomba.
Ez lesz az uniós mentesítés első lépése, mert más szárnyasok forgalmazási moratóriuma még két évig, 2012-ig tart.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az unió más tagállamaihoz képest Magyarország késésben van a mentesítésben. Eddig nem volt sietős, ugyanis a szalomella baktériummal egy átlagos konyhában, a rutinos háziasszony viszonylag könnyen elbánik, ha tudja, hogy a baktérium néhány percig tartó 70 fokos meleget már nem él túl. Ezért a bajt leggyakrabban az olyan hideg úton előállított nyers baromfi ételek okozzák, mint a madártej vagy a majonéz.
A legtöbb államban a baromfiállomány 5-25 százaléka fertőzött, nálunk ez az arány 70 százalék körüli a csirkeállományban. A rossz hír mellett jó, hogy a súlyosabb megbetegedésért felelős két baktérium részesedése csak néhány százalékos.
A szárnyastartók tovább nem halogatják a mentesítési kampány megkezdését, különben teljesen kiszorulnak a belföldi és az uniós piacról. Ezért a következő hónapokban gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a magyar baromfiállományt.
Az érintettek tájékoztatón elhangzott: a hazai mentesítési gyakorlatban áttörést jelent, hogy kifejlesztettek egy gyorstesztet, s így nem kell egy hetet várni ahhoz, pontos képet kapjanak egy állomány egészségügyi állapotáról. Bárány László szerint ezzel hatékonnyá tehetik a programot. Most ugyanis a fő gondot az jelenti, hogy például egy éppen kiürült baromfiólból szedett minta eredménye mire a laboratóriumból visszaér, már ott van az új naposcsibe-állomány, amelyik a legrosszabb esetben egészségesen érkezett, de az esetleg pozitív eredményt mutató ólban már megfertőződik. Ha viszont megvárnák a lassan érkező eredményt, akkor tetemesen növekednének a költségek.
A Diagon Kft. által kifejlesztett gyorsteszt azonban azonnali választ ad, és ha szükséges, be lehet vetni a takarítógépeket. A gyorsteszt egyébként hétfőn vizsgázott. A bemutató részeként tíz fővárosi üzletben, piacon találomra vásároltak különböző csirketermékeket és - amint Kern József, a Diagon-csoport vezetője ismertette - néhány perc alatt kiderült, hogy hét termékben találtak valamilyen szalmonella baktériumot, közülük kettő a súlyosabb betegség okozója.
Az új teszt nem mindenható, csupán a gyorsabb informálódást segíti. Ettől függetlenül hatékony eszközökkel takarítani kell, és el kell különíteni a szalmonellás egyedeket, és védeni kell az egészséges állományt.