Titokzatos MVM-tervek

A Világgazdaság újból úgy értesült, hogy az állami Magyar Villamos Művek (MVM) veheti át a Déli áramlat gázvezetékterv honi szakaszának előkészítését, Oroszországban a központi gázbehozatal meghosszabbításáról tárgyal, de megvenné az E.ON gáznagykereskedő és tárolócégét is. Az érintettek hallgatnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felkérte az állami Magyar Villamos Műveket (MVM) a Déli áramlat nevű orosz gázvezetékterv magyarországi kivitelezhetőségének vizsgálatára - értesült a Világgazdaság.

A hazai szakasz magyar-orosz vegyesvállalatában az állami Magyar Fejlesztési Bankot az MVM válthatja.

A lap szerint az MVM vásárlási szándékkal folyamatosan világítja át az E.ON gáznagykereskedelmi és -tároló cégét is. A lehetséges vételárat 800 millió és 1,2 milliárd euró közé becsülik.

Eddig az E.ON-nagykereskedő hozhatta be az orosz gázt az ország fő, 2015-ben lejáró kétoldalú szerződése alapján. Ennek meghosszabbításáról viszont most az NFM és az MVM szakértői tárgyalnak az orosz Gazprommal - írja a lap.

Az értesüléseket sem az MVM, sem az NFM nem kívánta érdemben kommentálni. A korábban már megjelent felvetésekről az E.ON szintén hallgat.

Felkai György, az MVM szóvivője a lapnak annyit árult el, hogy a szlovák-magyar gázvezeték lefektetésére az MVM-leány Ovit Zrt. által létrehozott Gáz Tranzit Zrt. vezérigazgatója Olasz Enikő lesz. Ugyanakkor a lap szerint nem biztos, hogy a Déli áramlat-részesedés is az Ovitra száll.

Az MVM másik leányvállalata, a Mavir Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiaci Zrt. (CEEGEX) néven gáztőzsdét alapított, mely a napokban megkapta működési engedélyét. A kormányhatározat szerint e cég lesz köteles a szervezett hazai gázpiac működtetésére, legkésőbb 2013-tól.

A Népszabadság szakértői a rendre felröppenő MVM-tervek kapcsán azt kérdezik, hogy minderre lesz-e pénze az állami csoportnak. A cég vérmes nyereségnövekedési tervekkel állt ugyan elő, de eddig - úgymond az előző vezetések hibás döntései miatt - több tízmilliárdos veszteségeket írtak le. Másrészt, ha valóban ki szeretnék bővíteni a Paksi Atomerőművet, ahhoz minden fillérre szükségük lenne, és még úgy is kevés az önálló megvalósítás esélye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.