Titokban tartják, mennyi az államadósság?

Trükközhet az államdósság számaival a kormány. És még azt sem lehet tudni, mekkorát, mert titokban tartják.

Legalábbis a Világgazdaság cikke szerint, amely arról számolt be, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem árulja el a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, sőt azt sem közlik, miért nem.

A számokat hétről hétre frissítette az ÁKK: a keddenként és szerdánként publikált előzetes adatok az előző hét pénteki állapotot mutatták be, így egész jó képet lehetett alkotni arról, hogyan alakul az adóssághelyzet. Január óta azonban az adatok nem frissülnek, pedig – elvben – nincs titkolnivaló.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója januárban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy a decemberi rendkívüli adósságcsökkentés miért nem tartalmaz trükköket. Azt mondta, „csupán" a jegybanknál lévő állampapírokat vásárolták vissza, előtörlesztettek adósságot, vagyis csökkentették (az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére) a kormányzati számlákon lévő pénzállományt. Minderre szerinte azért volt szükség, mert az ÁKK számára nemcsak a biztonságos finanszírozás, de az év végi csökkenő adósságpálya is fontos cél. Ráadásul 530 milliárd forintnyi uniós finanszírozás is hiányzott az állam számláiról, amit kompenzálni kellett.

Az nem kérdés, hogy ilyen kicsiny pénztartalékkal a kormányzat aligha működhet biztonságosan, így csak az a kérdés, hogy a december 31-re leapasztott adósságból mennyit kellett visszatölteni a normál működéshez. A visszatöltés mértéke mutatná meg, hogy mennyi volt az év végi adósságcsökkentésből az, ami nem igazán tükrözi a realitásokat. Ez azonban nem derül most ki, hiszen hiányoznak a heti adatközlések.

Az ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya annyit közölt csupán, hogy a január végi államadósság-adatokat február 22-én délután, a Nemzetgazdasági Minisztérium e témában tartandó sajtótájékoztatóját követően publikálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.