Titkos adat, hányan lépnek ki jövőre az evából

Nem nyilvános az a hatástanulmány, amely alapján a kormány eldöntötte, hogy jövőre 37 százalékos lesz az eva, és 30 millióra emelkedik a bevételi értékhatár. A Népszabadság arra volt kíváncsi, a nemzetgazdasági tárca vizsgálata szerint hány evás léphet ki az eva-körből, de ez tíz évig titkos információ.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium felmérte az eva megszüntetésének, valamint az eva-kulcs és -alap változásának lehetséges költségvetési hatásait" – tájákoztatta a szaktárca múlt pénteken a Népszabadságot, ám arról nem kívántak információt adni, hogy a hatástanulmány mit tartalmaz.

A kormány és a kormánypárt végül abban állapodott meg a közelmúltban, hogy az eva kulcsa 30-ról 37 százalékra, a bevételi értékhatár pedig 25 millióról 30 millió forintra emelkedik (utóbbira az áfa 27 százalékra emelése miatt volt szükség). Ennek megfelelő zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be ma Rogán Antal és Lázár János.

Az egyeztetések idején azt közölte a kormányzati kommunikáció, hogy a nemzetgazdasági tárca dolga megvizsgálni, hogy a kormánypárti javaslatok milyen hatást gyakorolnak a költségvetési bevételekre, illetve az adóalanyi körre (a kormány ugyanis eltörölte volna ezt az adót, a kormánypártok azonban ragaszkodtak hozzá). Lapunk kíváncsi volt arra, mire jutott a szakminisztérium, de ott elzárkóztak a választól.

Mint írták, a kormány időben megkapta a tanulmányt, ez alapján született meg a döntés az adóemelésről. Azonban a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében az állami feladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános – közölték velünk.

Tekintettel arra a tényre – folytatják –, hogy az evával kapcsolatos javaslatok tervezetei, valamint elsősorban annak hatástanulmányai többféle döntési alternatívát vázolnak fel, a döntés megalapozására szolgáló hatástanulmányt nem áll módjukban kiadni.

Egyébként arra a kérdésre kértünk választ, hogy a kormány által tárgyalt hatástanulmány szerint a 37 százalékos kulcs és a 30 milliós bevételi határ mellett a jelenleg evázók mekkora hányada dönthet az eva elhagyása mellett, és ők jellemzően az egyéni vagy a társas vállalkozások közül kerülhetnek-e ki. Valamint azt firtattuk, hogy a döntésnek mi lesz a költségvetési bevételi vonzata.

Csak az biztos, hogy kevesebben adóznak majd az eva-val, minden más titok tárgyát képezi
Bernadett Szabó 2007.02.12. Digitális 159. sz. DVD APEH, adóbevallás, sorállás, sorban állás, tömeg, ügyfelek, ügyfélszolgálat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.